'nije se trebalo dogoditi'

Ćorušić: Nema mjesta panici, KBC dobro funkcionira

17.03.2020 u 20:53

Bionic
Reading

'Nema mjesta panici, KBC funkcionira dobro', poručio je ravnatelj zagrabačkog KBC-a prof.dr.sc. Ante Ćorušić nakon saznanja da je zbog troje pozitivnih liječnika na koronavirus koji su za vikend bili na skijanju u Austriji, a kad su se vratili na posao to nikome nisu prijavili

'Skupili smo se svi zajedno u zajedničkim interesima. U ovim teškim trenucima moramo biti odgovorni, a ovo se dogodilo, a nije se trebalo dogoditi', izjavio je u Temi dana HTV-a ravnatelj KBC-a Zagreb prof. dr. sc. Ante Ćorušić. Vjeruje kako nekih ozbiljnijih posljedica neće biti.

Kazao je kako Klinika za kardiologiju ima dva inficirana te da su rađeni testovi i nitko od pacijenata koje su liječnici pregledavali, nije inficiran. Dodao je i kako je na sjednici Vijeća bolnice bila donesena odluka o preporuci da liječnici ne napuštaju Hrvatsku, ali na žalost, nisu to ispoštovali.

'Osobno ne poznajem te liječnike, znam samo da su doktori i da su u medicinskom smislu jako dobri', rekao je, ali je dodao kako u ovom slučaju nije u pitanju samo medicinski poziv nego i savjesnost, prema sebi, svojim bližnjima i društvu te prema sustavu javnog zdravstva u Hrvatskoj.

'Još jednom apeliram na sve kolege. Moramo se koncentrirati na zajedništvo, na snazi su izvanredne mjere. Nisu oni jedini, zatražio sam popis i drugih zaposlenika bolnice koji su bili vani. Oni su u sustavu praćenja. Jedan dio neće morati u samoizolaciju, a drugi dio će zasigurno morati', rekao je Ćorušić.

Dodao je kako rad u bolnici nije ugrožen jer su još prije dva tjedna prešli samo na hitne slučajeve i maligne bolesnike te da je jedan 'ešalon' već ranije stavljen u pričuvu.