traže se alternativna rješenja

Ćorić: Postojeći oblik financiranja brodogradnja nije održiv

29.03.2019 u 12:16

Bionic
Reading

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić izjavio je u petak u povodu odgode ročišta za stečaj Uljanik Brodogradilišta, da postojeći oblik financiranja brodogradnje nije održiv i da ga više ne treba provoditi

Zamoljen za komentar današnje odgode ročišta na kojem je trebalo utvrditi pretpostavke za stečaj Uljanik Brodogradilišta, Ćorić je na marginama konferencije o energetskim strateškim prioritetima i kapitalnim ulaganjima u Hrvatskoj izjavio da je vlada jučer odlučila kako s dosadašnjim modelom financiranja brodogradnje treba prestati.

'Vlada je jučer odlučila da ovakav oblik financiranja domaće brodogradnje više nije održiv i da ga ne trebamo i ne možemo podupirati stalnim financijskim injekcijama. Držimo da je to jasna poruka', rekao je Ćorić.

Dodao je da je dobrodošla 'neka druga ideja koja bi mogla ići u smjeru izlaska iz ove situacije', ali da osobno s tom idejom nije upoznat.

Na Trgovačkom sudu u Pazinu u petak je odgođeno ročište u sklopu prethodnog postupka radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka u Uljanik Brodogradilištu, a novo je ročište zakazao za 24. travnja.

Sudac Ivan Dujić je ročište odgodio nakon što je predsjednik Uprave Uljanika Emil Bulić rekao da se jučer nakon sjednice Vlade sastao s premijerom Andrejem Plenkovićem i užim timom Vlade, kako bi razmotrili koji dio ponude strateškog partnera (Brodosplita u vlasništvu Tomislava Debeljaka) nije prihvatljiv te razmotrili druga alternativna rješenja.

Po Bulićevim riječima, za sljedeći tjedan najavljeni su razgovori nadležnih državnih institucija s Europskom komisijom, vezani uz druga moguća rješenja u cilju nastavka restrukturiranja Uljanika.

Jučer je premijer Andrej Plenković izjavio da Vlada predloženo restrukturiranje Uljanik grupe ne može podržati jer bi ono značilo veliku financijsku izloženost države. No, dodao je kako je Vlada otvorena za traženje dodatnih rješenja za brodogradiliša u Puli i Rijeci.