SUKOB U OTVORENOM

Ćorić: Ina ima perspektivu. Zašto se ne bi vratila u hrvatske ruke?

10.06.2020 u 23:17

Bionic
Reading

Koliko vrijedi Ina? Hoće li Vlada otkupiti pola kompanije od MOL-a? Može li to spasiti rafineriju u Sisku? Treba li na zalasku ere fosilnih goriva otkupljivati naftnu kompaniju? Kakva je energetska budućnost Hrvatske? Gosti emisije Otvoreno urednika i voditelja Mislava Togonala bili su ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić (HDZ), bivši ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić (SDP), naftni stručnjak Davor Štern i ekonomski analitičar Andrej Grubišić

- Ina je visoko profitabilna kompanija i zašto je Republika Hrvatska ne bi kao vertikalno integriranu kompaniju vratila pod svoje okrilje, zapitao se u emisiji Otvoreno Tomislav Ćorić, ministar zaštite okoliša i energetike.

- Ina ima perspektivu i pustimo politiku na stranu. Postavlja se pitanje zašto se Ina ne bi vratila u hrvatske ruke, rekao je ministar.

Prva procjena vrijednosti Ine bila je 505 milijuna dolara, ali danas je, kako kaže Ćorić, vrijednost drugačija.

Ministar govori kako je rafinerija u Sisku relikt koji je iz političkih razloga dugo trajao.

- Želim jasno poručiti svima da je u zadnjih 10 godina nekoliko desetaka rafinerija u EU zatvoreno. Imajući to na umu, za potrebe Ine, dva rafinerijska postrojenja su bila previše. Upravo stoga, donesena je poslovna odluka da se biznis u Sisku transformira i on ima perspektivu u biorafinerijskom postrojenju, rekao je Ćorić.

Grčić je rekao kako je Ina pometena lošim političkim odlukama.

Otvoreno Izvor: Screenshot / Autor: HRT

- Ono što je trebalo biti partnerstvo države, Ine i MOL-a pretvorilo se u klasično preuzimanje i to pod sumnjivim okolnostima i to urušava Inu, govori Grčić.

Ćorić je rekao kako su se u prošlosti dogodila mnoga 'nečinjenja' što se tiče Ine u kojima je i Grčić bio podpredsjednik.

- Ja preuzimam potpunu odgovornost za sve što sam učinio u protekle dvije i pol godine. U kontekstu Ine potpisan je ugovor s izvođačem u iznosu od 4 milijarde kuna i to je najveće ulaganje u industrijsko postrojenje u zadnjih 30 godina u RH, naglasio je.

Grčić je rekao da kada se radi o arbitraži i tome kada je bivši premijer Sanader potpisao ugovore kojima je prepustio Inu Mađarima, on je potpisao i ugovore o plinskom biznisu, koji je prisilio Hrvatsku da kompletan plinski biznis preuzme od Ine i da otkupljuje plin od Ine po tržišnoj vrijednosti. Naglasio je i da nema garancije da bi Ina bolje funkcionirala, ako je preuzme država.

Grubišić: Bojim se političkih odluka

Grubišić je naglasio kako je vrijednost Ine 30-ak milijardi kuna za 100 posto vlasničkog kapitala, no ako se pogledaju podaci međunarodnih kompanija dolazi se do duplo manjih vrijednosti i dolazi se na vrijednost od milijardu eura. Istaknuo je kako se boji političkih odluka.

- Tri su stvari ovdje problematične. Prva je velika želja da se Ina kupi, druga je da se kupuje s tuđim novcem,a to su novci poreznih obveznika i treća je stvar da se osim što se troši tuđi novac, ne snose nikakve materijalne posljedice, rekao je i dodao kako politička odgovornost ni jedne stranke na vlasti nije dostatna, već je pitanje gdje su mojih 5 ili 10 tisuća kuna koje su bile potrebne i dan danas mi nije jasno gdje je moj benefit od toga.

Štern: Za situaciju u Ini krivi su i SDP i HDZ

- Ono što očekujem da će se događati su smjene uprave sa svakom promjenom vlasti, uhljebljivanje, sindikati, rekao je Grubišić.

Štern je naglasio kako su krivci za situaciju u Ini na obje strane i HDZ-a i SDP-a. On smatra da se treba uložiti u novu kompaniju koja će se baviti obnovljivim izvorima.

Cijelu emisiju možete pogledati ovdje.