NADZOR DRŽAVNE GRANICE

CMS: Zaustavimo ratove, a ne ljude

01.03.2016 u 13:59

Bionic
Reading

Žica, ograda i militarizacija ne mogu biti odgovor Hrvatske na izbjegličku krizu, upozorio je Centar za mirovne studije (CMS) povodom najave izmjena Zakona o nadzoru državne granice i poručio: 'Zaustavimo ratove, a ne ljude'

Represijom se ne odgovara na stradavanja ljudi, podsjetio je CMS i dodao da 'odgovor Hrvatske na žicu, ograde i militarizaciju kojima pribjegavaju ostale zemlje na tzv. Balkanskoj ruti, mora biti drugačiji'.

'Pokažimo i sada da smo protiv podjela na njih i nas, ne smijemo podržati sustav koji dovodi do potpune dehumanizacije te do poticanja straha i netolerancije prema izbjeglicama', upozorio je CMS i poručio: 'Zaustavimo ratove, a ne ljude!'

(Komentar povodom najave izmjena Zakona o nadzoru državne granice)Odgovor Hrvatske na žicu, ograde i militarizaciju...

Posted by Centar za mirovne studije on Tuesday, 1 March 2016


Situacija s izbjegličkom krizom sve je teža

Podsjetimo, predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner kazao je danas da o sigurnosnoj procjeni ovisi hoće li zemlja slati vojsku na granicu te napomenuo da tek treba vidjeti hoće li se pred Saborom pojaviti novi Zakon o obrani koji bi trebao omogućiti da vojska ide na granice.

Austrija je, naime, 19. veljače uvela kvote po kojima u zemlju može ući 80 tražitelja azila na dan, a kroz zemlju može proći 3.200 migranata na dan. Nakon Austrije, prošlog tjedna su i Hrvatska te Slovenija, kao i Makedonija i Srbija odlučile ograničiti ulazak izbjgelica na svoj teritorij što je stvorilo napetost na granicama.

Stotine izbjeglica pokušale su jučer silom prijeći grčko-makedonsku granica, a policija ih je odbila suzavcem dimnim bombama na što su oni uzvratili kamenjem, a policija opet suzavcem pri čemu je stradalo dosta djece o čemu su javljali Liječnici bez granica.