SVJETSKI DAN IZBJEGLICA

CMS: sustav azila nije kvalitetan i pravedan

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 20.06.2011 20:39
  • Objavljeno 20.06.2011 u 20:34
Izbjeglice iz libije

Izbjeglice iz libije

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Centar za mirovne studije (CMS) ocijenio je na današnji Svjetski dan izbjeglica da sustav azila u Hrvatskoj ne funkcionira na kvalitetan i pravedan način

Kažu da su ih problemi s kojima se azilanti svakodnevno susreću potaknuli da opetovano upozore na nedostatak sustavne i osmišljene integracijske politike, državne strategije i izravne pomoći integraciji izbjeglica.

'Nažalost, umjesto da se izbjeglicama koji su protjerani iz svojih domova u Hrvatskoj osigura siguran i dostojanstven život, vrlo često se događa da se patnja, izolacija i nesigurnost tih osoba i obitelji nastavljaju', kaže se u priopćenju CMS-a i upozorava na problem uključivanja izbjeglica u društveni, kulturni, obrazovni i gospodarski život.

Smatraju i da nedostaje proaktivan odnos određenih ustanova koje trebaju osigurati osnovne uvjete koji utječu na položaj izbjeglica. Tvrde da se pojedina ministarstva već godinama oglušuju na pozive da se aktivno uključe u rješavanje problema, ali i na ispunjavanje minimalnih zakonskih obveza. Kažu da su azilanti i tražitelji azila u svakodnevnu životu najčešće prepušteni sami sebi.

Zaključuju da sustav azila ne funkcionira na kvalitetan i pravedan način pa zahtijevaju da nadležna ministarstva žurno donesu mjerodavne pravilnike i odredbe, izgrade kvalitetne institucionalne mehanizme i unaprijede praksu koja će omogućiti strukturno cjelovitu i dugoročnu integraciju azilanata te da u suradnji s lokalnim institucijama i nevladinim udrugama izgrade praksu cjelovita uključivanja tražitelja azila u život zajednice.

U CMS-u smatraju da se izostanak sustavna pristupa rješavanju problema izbjeglica očituje i u slučaju povratnika. Po njihovoj ocjeni, iako Hrvatska izdvaja znatan novac za unaprjeđenje njihovih životnih uvjeta, rezultati se gotovo i ne vide. Vladine iskazane napore u tom području u CMS-u smatraju 'deklarativnim i iznuđenim'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi