SANADER OPTIMISTIČAN

Članstvo u NATO-u otvara nam vrata EU-a

10.04.2009 u 19:36

Bionic
Reading

Nakon nekoliko burnih tjedana, primanja u NATO i dramatičnog rebalansa proračuna i pregovora sa sindikatima, premijer Ivo Sanader zadovoljan je postignutim

'Možda je najvažnije to što se nalazimo tamo gdje i pripadamo i gdje smo od osamostaljenja naše države htjeli biti. Hrvatska je usidrena u euroatlantsku zajednicu vrijednosti. Moram istaknuti da smo članstvo u NATO-u zaslužili svojim radom i reformama. Nitko nam ga nije poklonio niti bi Hrvatsku u Savez pustio nespremnu. Drugi važan aspekt je, naravno, sigurnost Hrvatske', ustvrdio je Sanader u razgovoru za Večernji list. Istaknuo je kako će gospodarstvo od članstva imati kratkoročne i dugoročne koristi. Strani ulagači znat će da im je kapital siguran, dok članice NATO-a imaju prednost u internim natječajima saveza.

Državni je vrh primanje u NATO dočekao prilično euforično, što se ne bi moglo reći za širu javnost. 'Mislim da je riječ o zamoru. Činjenica je da smo mi tijekom zadnja dva desetljeća doživjeli dvije velike euforije. Jedna je bila stvaranje Hrvatske, a druga oslobađanje zemlje od agresora. Na politici je bilo da ostvari i treći cilj, a to je ulazak u eurointegracije. Birajući stranke koje su i to imale u svojim programima, ljudi su rekli da jesu za to. No integracijski su se procesi, zbog objektivnih, ali i subjektivnih razloga, jako otegnuli. Morali smo transformirati društvo, uskladiti naše standarde, a bilo je i blokada kao što je ova slovenska. Nema euforije zato što je ulazak u NATO nešto što se podrazumijeva', pojasnio je Sanader.