Saborska oporba

'Članska iskaznica bit će ključna u napredovanju državnih službenika'

07.12.2023 u 15:14

Bionic
Reading

Saborska oporba suglasila se u četvrtak kako će u ocjenjivanju kvalitete rada i napredovanju državnih službenika ključna biti stranačka iskaznica, konkretno HDZ-ova, što iz te stranke demantiraju

Ocjenjivane rada službenika je vrlo osjetljiv institut, no najgore je ne napraviti ništa, ovo je iskorak i nadamo se da će dati dobre rezultate, odgovorila je kolegama Marija Jelkovac (HDZ) u raspravi o zakonima o državnim službenicima i o plaćama u državnoj i javnim službama.

No, Božo Petrov (Most) upozorava da u zakonu nedostaju kriteriji za ocjenjivanje, da nema kontrolnih mehanizama te zaključuje kako će ključna biti članska iskaznica HDZ-a.

Takvo razmišljanje dijeli i Katarina Peović (RF). Uvodi se sustav ocjenjivanja kojim će samo 20 posto službenika imati mogućnost povišice, nema govora da će to biti najbolji radnici, izjavila je.

Smatra i da načelo 'jednaka plaća za jednaki rad' iz zakona, treba zamijeniti sloganom „ulizice svih zemalja, ujedinite se“.

Pavić (SD): Rukovoditelji će biti gospodari života i smrti

Navodeći kako je za očekivati da će, primjerice, u ministarstvu sa sto zaposlenih i pet sektora, ministar postaviti pet ljudi „ispod sebe“ i dati im najbolju ocjenu, Željko Pavić (SDP) pita: Gdje je onda prostor za nagrađivanje ostalih zaposlenika?

S ovim pristupom, rukovoditelji će biti gospodari života i smrti, a da ne govorim koliki im prostor zakon ostavlja za mobing, izjavio je.

Na izostanak jasnih kriterija za napredovanje upozorava Damir Bajs (Klub Fokusa i Reformista) koji navodi primjer Austrije u kojoj postoje objektivni kriteriji za to.

Primjerice, ako su stranke zadovoljne radom službenika, ako mu se ne pobijaju rješenja ili, ako ste profesor prate se uspjesi vaših učenika, kazao je.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati' 

Oporba Vladi zamjera što, uz zakone, nije pokazala i koeficijente, kako bi se moglo procijeniti koliko će službeničke plaće rasti.

Ne znamo kako izgleda novi sustav plaća, koliki će biti koeficijenti, ne znamo ni konkretne platne razrede, ni kako će izgledati kriteriji za sustav nagrađivanja, kaže Jelena Miloš (Možemo) i dodaje da se za zakonom požurilo da bi se zadovoljio uvjetima NPOO.

Oporbeni zastupnici problematizirali su i ponašanje sindikata kod donošenja zakona.

Peović (RF): Sindikate ste kupili!

Sindikate ste kupili, prozvala je Vladu zastupnica Peović, dok Arsen Bauk (SDP) kaže da zakon o plaćama prati „zaglušujuća tišina sindikalnih čelnika i središnjica“, zato jer se njime ništa bitno ne mijenja i ne definira, to će se učini kasnije, kroz uredbe i pravilnike.

Ocijenio je i da se zakon donosi „zbog pravne čistoće“, jer državni službenici sada primaju plaću po prijelaznim odredbama zakona starog 22 godine, a koeficijenti su uređeni uredbom mijenjanom 50-ka puta.

No, neka rješenja iz zakona, poput centraliziranog testiranja zainteresiranih za rad u državno službi, oporba je pozdravila.

To će dovesti do bolje selekcije u državnoj upravi, ocijenila je Sandra Benčić, koja zagovara zakonsko rješenje po kojem bi pročelnici na lokalnoj razini dolazili i odlazili sa vlašću koja ih je dovela, po istom načelu koji vrijedi za ministre.

I Anka Mrak Taritaš (Glas) pozdravlja uvođenje centralnog sustava za popunjavanje radnih mjesta, ali i napominje da će na snagu stupiti tek 1. siječnja 2026.. Smatra i da nije dobro da se briše mogućnost premještaja službenika unutar službe.

Jelkovac objašnjava kako je za novi sustav potrebno razviti aplikaciju i dodaje kako bi taj sustav treba zajamčiti zapošljavanje najkompetentnijih kandidata.

Oporba je poručila i kako dva zakona imaju predizborni karakter, jer će plaće po njima biti isplaćene u travnju, odnosno, kako kažu, baš pred parlamentarne izbore.