MH370

Članovi obitelji nestalih na letu Malaysia Airlinesa traže odštetu i nastavak potrage

27.11.2023 u 14:14

Bionic
Reading

Sud u Pekingu u ponedjeljak je započeo saslušanja obitelji kineskih putnika koji traže odštetu za članove obitelji nestale na letu Malaysia Airlinesa MH370 u Indijskom oceanu prije gotovo jednog desetljeća

Više od 150 kineskih državljana bilo je 8. ožujka 2014. na letu od Kuala Lumpura do Pekinga. Malezijski istražitelji ne odbacuju mogućnost da je zrakoplov namjerno skrenuo s kursa, a ono za što se vjeruje da su njegovi ostaci pojavili su se na obalama Afrike i otoka Indijskog oceana.

Rodbina nestalih sada traži odštetu aviokompanije Malaysia Airlinesa, zatim proizvođača zrakoplova Boeinga, proizvođača motora Rolls-Roycea i osiguravajuće kuće Allianz, između ostalih.

Sud nije objavio detalje o sudskom postupku, no državni mediji pišu da svaki od više od 40 članova obitelji potražuje između 10 i 80 milijuna yuana, što iznosi između 1,4 i i 11,2 milijuna dolara.

Noseći natpise „nastavite potragu” i „vratite međunarodni istražni tim”, glasnogovornik obitelji Jiang Hui rekao je da im Malaysia Airlines nije ostavio izbora i preostalo im je jedino obratiti se sudu.

„Njihov stav je 'mi više nismo odgovorni'”, rekao je Jiang čija je majka bila na letu. Ispred sudnice okruga Chaoyang u Pekingu prije početka procesa bio je velik broj policajaca, a između novinara i članova obitelji postavljen je kordon.

Dio obitelji kasnije je ipak razgovarao s novinarima, kazavši da žele nastavak potrage za nestalim avionom te izravnu komunikaciju aviokompanije s njima, kao i psihološko savjetovanje.

Druga skupina članova obitelji u ožujku je pozvala malezijsku vladu da omogući američkoj tvrtki Ocean Infinity da pokrene novu istragu u potrazi za tim letom.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'