novi zakon

Dokad će djedovi i bake morati plaćati alimentaciju?: 'Uvest će se javni rad'

14.11.2023 u 10:18

Bionic
Reading

Kakve promjene slijede u plaćanju alimentacije, ali i kada i u kojem slučaju djedovi i bake moraju plaćati alimentaciju, objasnile su gošće u emisiji 'Dobro jutro, Hrvatska' - Marija Barilić, ravnateljica Uprave za obitelj i socijalnu politiku te Iva Jović, izvršna direktorica Udruge Let

U razdoblju od 2015. do 2021. u Hrvatskoj je bilo 114 slučajeva u kojima roditelj nije bio u stanju doprinijeti uzdržavanju djeteta, pa su to morali činiti bake i djedovi.

'Ako roditelj nema odakle naplatiti, onda bake i djedovi dolaze na red supsidijarno. Uzima se u obzir načelo razmjernosti, potrebe djeteta, ali i mogućnosti bake i djedova koje ovisi o tome jeste li iznad li ispod minimalne neto plaće', rekla je Marija Barilić, ravnateljica Uprave za obitelj i socijalnu politiku u Ministarstvu rada u HRT-ovoj emisiji.

Izvršna direktorica Udruge Let Iva Jović pa kaže da problem s naplatom uzdržavanju imaju sve europske države.

'Dosta njih skriva imovinu i prihode samo da ne bi platili. Do jučer je s nama kontaktiralo 178 roditelja. Od toga je 90 poziva bilo u vezi s naplatom. Više truda potroše na izbjegavanje plaćanja, nego što bi mjesečno dali svom djetetu', ističe Jović. Dodaje da je Njemačka počela primjenjivati zakon o prekršaju.

'Ako imate prekršaj, a niste za njega platili, neće vam dopustiti registraciju auta', objašnjava.

Kaže da se u novom zakonu sada radi na tome da se produlji rok u kojem dijete može ostvariti pravo na privremeno uzdržavanje. 'Institut privremenog uzdržavanja postoji dulje vrijeme. Povisivao bi se iznos privremenog održavanja, sam institut zamjenjuje uzdržavanje u situacijama kada obveznik uzdržavanja ne plaća svoju obvezu. Tada država stupa u status i isplaćuje se privremeno uzdržavanje tako da obvezniku ide naplata uzdržavanja prema djetetu, ali i naplata prema državi', naglašava Barilić.

'Alimentacijski fond pokrivat će uzdržavanje djeteta kad im roditelj ne plaća uzdržavanje. Onda će se roditelju naknadno naplatiti uz naplaćivanje i kaznene prijave. U situaciji kada se ne uspije naplatiti, uvest će se javni rad', pojašnjava Barilić.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati' 

'Zadnjih deset godina postoji tablica gdje se gleda iznos, dob djeteta. Veći su iznosi kada je u pitanju dijete s invaliditetom ili s bolesti. Prije nego što smo krenuli s programom 2002., alimentacija je bila od 500 do 2000 kuna za isto dijete u istom gradu. Lako je ostvarivanje iznosa, teža je naplata', objašnjava Jović. Dodala je i kako postoje i obrnute situacije, ali se u tom slučaju očevi ne javljaju, ali kada se jave, voda je već došla do grla.

'Roditelj koji živi s djetetom prije pokretanja zahtjeva, mora podnijeti ovršni prijedlog. Mi na tome više nećemo inzistirati, nego će se ići na priznavanje prava na privremeno uzdržavanje. Ako postoji nasilje u obitelji, lakše se donosi zahtjev', kaže Barilić.

'Ne mora biti povezano uzdržavanje i viđanje djeteta. Vi imate roditelja za koji je pokrenut kazneni postupak ostvarivanja prava djece na privremeno uzdržavanje, ali nekim majkama je važno da dijete ostvari pravo s ocem, u tom slučaju poštuje sudsku odluku', zaključuje Barilić.