MARIO MONTI

'Članice se okreću jedna protiv druge, EU se raspada'

06.08.2012 u 10:21

Bionic
Reading

Napetosti unutar eurozone i pokušaji rješavanja dužničke krize okreću članice jedne protiv drugih i prijete raspadu Europe, upozorava talijanski premijer Mario Monti u njemačkom Der Spiegelu, a prenosi britanski The Telegraph

Raste ljutnja Italije protiv Njemačke, a čak je i sama njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila da 'pritisci već nose obilježja psihološkog raspada Europe'.

Talijanski premijer Mario Monti izjavio je za njemački magazin Der Spiegel da je 'zabrinut' zbog produbljivanja podjela unutar eurozone te je dodao da vlade 'moraju naporno raditi da bi se eurozona održala', prenosi The Telegraph

Njegove riječi su objavljene kada je Grčka obećala da će poduzeti daljnje gospodarske reforme da bi izbjegla bankrot na sastanku s trojkom: Europskom komisijom, Europskom središnjom bankom i Međunarodnim monetarnim fondom.

Nakon nedjeljnog sastanka trojka je kazala sljedeće: 'Došlo je do općeg konsenzusa o potrebi jačanja političkih napora.'

Prošli tjedan grčki premijer Antonis Samaras osigurao je dodatnih 11,5 milijardi eura kroz rezove 2013. i 2014. Pojedinosti moraju biti dogovorene početkom rujna.

O podjelama unutar Europe počelo se govoriti u njemačkom tisku prošlog vikenda, kada je regionalni njemački ministar financija Markus Soeder rekao da treba prekinuti s potporama Grčkoj.

'Kada zemlja poput Grčke nastavlja ne vraćati svoje dugove, mora napustiti eurozonu', rekao je Soeder i dodao da to treba učiniti 'do kraja ove godine'.