covid-19

Cjepivo tvrtke CanSino odobreno za testiranja na vojnim dobrovoljcima

30.06.2020 u 09:39

Bionic
Reading

Kineska vojska dobila je zeleno svjetlo od vladina regulatora za korištenje kandidata za cjepivo za covid-19, tvrtke CanSino Biologics koja djeluje u sklopu medicinskog odjela vojske, nakon što su klinička ispitivanja pokazala da je sigurno i u određenoj mjeri učinkovito

Ad5-nCoV jedan je od osam kandidata za cjepivo za covid-19 koje su razvile kineske tvrtke, a istraživači su odobrili prijelaz u fazu ispitivanja na ljudima. Odobrena su i testiranja u Kanadi.

Središnje kinesko vojno povjerenstvo 25. lipnja je odobrilo cijepljenje vojnika u jednogodišnjem razdoblju, stoji u priopćenju tvrtke CanSino.

Cjepivo su u suradnji razvili CanSino i pekinški Institut za biotehnologiju koji djeluje pri Akademiji vojnih medicinskih znanosti.

"Ad5-nCoV je trenutačno ograničen samo na vojnu upotrebu te zasad, bez odobrenja Odjela za logističku potporu ne može imati širi raspon korištenja", kazali su iz CanSina, pozivajući se na priopćenje odjela Središnjega vojnog povjerenstva Kine koje je odobrilo cijepljenje vojnika dobrovoljaca. 

Klinička ispitivanja u fazi 1 i 2 pokazala su da spomenuto cjepivo može spriječiti bolesti prouzročene koronavirusom, no njegov komercijalni uspjeh ne može se jamčiti, objavila je tvrtka.

Još nisu odobrena cjepiva za masovnu upotrebu protiv covida-19, no u svijetu se trenutačno na ljudima testira više od stotinu kandidata.