DONDO PRED HAŠKIM SUDOM

Civilna i vojna policija ignorirale su Čermakove zapovijedi

06.10.2009 u 16:01

Bionic
Reading

Karolj Dondo, koji je obnašao dužnost hrvatskog časnika za vezu s UN-om i EU-om u Kninu u kolovozu 1995. u vrijeme operacije Oluje posvjedočio je u utorak pred Haškim sudom, na suđenju trojici hrvatskih generala za zločine u Oluji, da su civilna i vojna policija ignorirale zapovijedi generala Ivana Čermaka

'Ljudi koji su dobivali zapovijedi generala Čermaka u potpunosti su ih negirali i zato su one izdavane samo u početku budući da ih postrojbe nisu poštivale jer Čermak nije imao ovlasti nad tim postrojbama', ustvrdio je Dondo.

Međutim, tužiteljica je drugog dana protuispitivanja Donda, svjedoka Čermakove obrane, tvrdila da se njegove izjave temelje na nagađanjima budući da on nije bio upoznat sa svim Čermakovim razgovorima s civilnom i vojnom policijom i navela mu je nekoliko primjera. Iako je rekao da s tim 'konkretnim komunikacijama' nije bio upoznat, istaknuo je da ne zna ni za jedan slučaj na koji je odgovoreno sukladno njegovoj zapovijedi.

'Gospodin Čermak je shvatio da njegove zapovijedi nemaju svrhe i da ih kao takve ne može izdavati', kazao je Dondo dodajući da je u početku 'vladala zbrka' i da ni Čermak nije znao kome se obratiti za određene probleme u Kninu, da li vladi, ministarstvu, zapovjedništvu Sektora jug ili nekom trećem.

'Nije bilo nekakvog tijeka normalne zapovjedne linije'.

Po njegovim riječima, jedna od Čermakovih zadaća bila je uspostava dobrih odnosa s UN-om i on je pokušavao rješavati probleme koje mu je iznosio UN, a radilo se većinom o zabrani kretanja snagama UN-a.

Na pitanje Čermakova odvjetnika Stevena Kaya što je pokušavao učiniti glede paljevina, Dondo je rekao da general tu nije mogao ništa učiniti osim saznati gdje su se dogodile i o tome obavijestiti civilnu policiju.

'Svaka postrojba ili jedinica koja se nalazila u to vrijeme na tom području imala je svog zapovjednika kome je odgovarala i svaka Čermakova zapovijed morala je prvo biti prosljeđena tom zapovjedniku koji je zatim odlučivao hoće li se ona provesti ili ne'.

Na pitanje tužiteljice odakle zna kakav su učinak imali Čermakovi zahtjevi kada ih on nije prenosio, Dondo je odgovorio da se raspravljalo na dnevnim sastancima jesu li zadaci izvršeni i što treba učiniti te da su predstavnici civilne i vojne policije govorili da nije bilo vremena ili da nisu uspjeli izvršiti Čermakov zahtjev.

Svoj iskaz u utorak je započeo novi svjedok Čermakove obrane Goran Dodig koji je u vrijeme operacije Oluje bio predstojnik vladina Ureda za međunacionalne odnose.