SUĐENJE POLANČECU I KOMPANIJI

Čitat će se svih 42.000 stranica spisa!

13.06.2011 u 12:53

Bionic
Reading

Na zagrebačkome Županijskom sudu nastavljeno je suđenje bivšem potpredsjedniku Vlade Damiru Polančecu i sedmorici bivših čelnika Podravke i njihovim poslovnim partnerima koji se terete da su se udružili kako bi novcem Podravke stekli većinsko vlasništvo nad tom koprivničkom prehrambenom tvrtkom i pritom je oštetili za oko 400 milijuna kuna

U tijeku je javno čitanje više tisuća dokaznih dokumenata tužiteljstva. Podsjetimo, sud je prihvatio sve prijedloge optužbe, odnosno saslušanje 115 svjedoka i provođenje svih predloženih materijalnih dokaza pa se očekuje vrlo dug proces. Spis sadržava 42.000 stranica. Prihvaćeno je i saslušanje 30-ak svjedoka obrane, piše hrt.hr.

Na suđenju će se kao svjedoci pojaviti neka zvučna politička imena, a o mogućem svjedočenju premijerke Jadranke Kosor i njezina prethodnika Ive Sanadera odlučit će se naknadno tijekom suđenja. Hoće li svjedočiti Ivan Jarnjak i Stjepan Mesić, također će se odlučiti naknadno.

Uz ostale bit će saslušani Josip Friščić, Zvonimir Mršić, Ratko Maček i Ljubo Jurčić. Obrana smatra da bi njihovo svjedočenje moglo pomoći u rasvjetljavanju istine u aferi Spice.

Osmorici optuženih za udruživanje radi činjenja kaznenog djela prijeti do tri godine zatvora, a organizatoru do pet godina, dok za zloporabu položaja i ovlasti kazna može biti i deset godina zatvora. U aferi Spice optuženi su bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec, bivši čelnici Podravke Darko Marinac, Zdravko Šestak, Josip Pavlović i Saša Romac, vlasnici i direktor splitske tvrtke SMS Srđan Mladinić, suvlasnik varaždinske Fima grupe Milan Horvat te odvjetnik Zoran Marković.