VI PITATE, ONI ODGOVARAJU

Čistoća ponovo prima ‘opasan otpad’ građana

12.03.2011 u 12:40

Bionic
Reading

Iako je odlaganje određene vrste otpada na reciklažnim dvorištima privremeno bilo onemogućeno, stvari su se od prošlog mjeseca 'vratile u normalu'. Sav otpad građani mogu predati u sedam reciklažnih dvorišta, odnosno zelenih otoka na području Grada Zagreba

Kako doznajemo, u Odjelu za otpad Agencije za zaštitu okoliša, građani mogu papir, karton, plastiku, metalnu ambalažu, stiropor, stare baterije, stakleni ambalažni otpad, ravno staklo, PET boce, PE folije, limenke, stare lijekove, otpadne gume bez naplatka (do četiri komada), metalni glomazni otpad, elektronički otpad, glomazni otpad, akumulatore, fluorescentne cijevi i zeleni otpad predati na sljedeća reciklažna dvorišta, odnosno zelene otoke:

RD SUSEDGRAD - STENJEVEC, Gospodska ulica (tel: 3451-536)
RD PRUDINEC – JAKUŠEVEC, na ulazu odlagališta otpada (098 272-762)
RD TUNEL – ugao Gračanske i Kvintičke ulice (098 208 319)
ZO KAJZERICA, Podbrežje bb (099 8022 159)
ZO MAKSIMIR, Prilesje bb (099 8022 158)
ZO DUBRAVA, Osječka bb (099 8022 160)
ZO SESVETE, Jelkovečka bb (099 311 8457)

Slijedom upita našeg fana na Facebooku istražili smo navode da na nekim reciklažnim dvorištima nije moguće ostavljanje tzv. opasnog otpada.

Na reciklažnom dvorištu Stenjevec Zagrebački holding d.o.o., Podružnica Čistoća preuzima otpadna motorna i jestiva ulja, zauljenu ambalažu te ambalažu onečišćenu opasnim tvarima (boje, lakovi i sl) iz domaćinstava. Taj otpad ponovno se prima od 7. veljače ove godine, a prije tog datuma bilo je privremeno onemogućeno odlaganje otpada. Stoga su zaposlenici upućivali građane na druge lokacije, kako doznajemo iz Čistoće. Odlaganje opasnog otpada na reciklažnom dvorištu u Stenjevcu za građane je besplatno.

U vrijeme kada Podružnica Stenjevec nije mogla preuzimati otpad, upućivala je građane na tvrtku C.I.A.K. d.o.o. zato što je to jedna od tvrtki koje imaju dozvolu za gospodarenje nekim od vrsta opasnog otpada. Inače C.I.A.K. kao ovlašteni sakupljač otpada prvenstveno posluje s pravnim osobama. Suradnja s reciklažnom Podružnicom Čistoće u Stenjevcu ostvaruje se preko ugovora i/ili narudžbenicom koju za predmetnu podružnicu ispostavlja Zagrebački holding d.o.o. – Podružnica Čistoća.

U naš zajednički projekt Vi pitate, oni odgovaraju možete se uključiti i vi, postavljanjem pitanja na odjeljku rasprave na našoj fan stranici na Facebooku