NAPULJSKI SINDROM

Čišćenje Pule nadgledala policija

22.12.2009 u 20:26

Bionic
Reading

Kako bi se spriječio sukob između radnika komunalaca koji su u štrajku i komunalaca koji su pritekli Puli u pomoć, ali vjerojatno i zbog rizika samog događaja, cijelu je akciju pratilo jedno vozilo specijalaca te nekoliko djelatnika policije

Uz povike i negodovanje 30-ak štrajkaša predvođenih Sindikatom Istre i Kvarnera, oko 17.30 sati na središnjem gradskom Trgu Portarata u Puli gradonačelnik Boris Miletić sa suradnicima te direktorima gradskih komunalnih poduzeća (približno 25 ljudi) krenulo je i drugi dan prazniti kontejnere s otpadom. Njima se u akciji pridružilo i nekoliko građana Pule.

Smeće koje je u Puli, dijelom i zbog nevremena tijekom vikenda, poprimilo gotovo sindrom Napulja, postalo je i temom političkih prepucavanja.

Oporba to koristi kao as u rukavu protiv IDS-ove uprave u Gradu, a oporba i inače već više od godinu dana upravo temu otpada (zbog gradnje središnjeg odlagališta otpada za Istru u Puli, odlagališta Kaštijun), pokušava uzdrmati pozicije gradske i županijske uprave. Problem neisplaćenih božićnica zbog koje je Sindikat Istre i Kvarnera mobilizirao 400-tinjak radnika, prerastao je u problem funkcioniranja Grada, piše Večernji.hr.

No ni jedna ni druga strana ne posustaju pa je Boris Miletić danas kazao: 'Nastavljamo čistiti dokle god ne očistimo cijeli Grad', i tako najavio čišćenje i za sutra. Čini se da se gradska uprava, iz koje je krenula neprihvaćena ponuda o 500 kuna za božićnicu, ne da stjerati u kut, kao ni komunalna gradska poduzeća te da cijelu ovu situaciju doživljavaju kao svojevrsnu ucjenu. Zbog toga se vode pregovori čak i s pulskim zatvorom kako bi, bude li zatrebalo, i zatvorenici bili angažirani na nekim radovima čišćenja. Danas je u Pulu stiglo sedam kamiona za odvoz smeća iz Poreča, Umaga, Labina, Pazina, Buzeta...