JUŽNI PLINSKI KORIDOR

Cirkus u BiH oko puta u Azerbajdžan

Bionic
Reading

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine (MVP BiH) upozorilo je u ponedjeljak da nitko neće sudjelovati na sastanku predsjednika i premijera država koje učestvuju u realizaciji projekta Južnog plinskog koridora (TAP/IAP) koji će se održati u utorak, 17. prosinca 2013. godine u Bakuu, javlja Anadolu Agency (AA).

Kako su za AA potvrdili u MVP BiH, BiH se neće pojaviti u Bakuu, jer Predsjedništvo Bosne i Hercegovine nikoga nije ovlastilo da prisustvuje sastanku i potpiše Memorandum o razumijevanju između Albanije, Azerbajdžana, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Crne Gore, a koji se odnosi na suradnju u provedbi Južnog plinskog koridora u jugoistočnoj Europi.

'Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je u petak, iz trećih izvora, saznalo za održavanje sastanka u Bakuu. Iz trećih izvora je MVP BiH obaviješten i nitko od članova Predsjedništva BiH neće prisustvovati sastanku. Ministarstvo vanjskih poslova BiH, samostalno, bez suglasnosti Predsjedništva BiH, ne može odlučiti tko će u ime Bosne i Hercegovine prisustvovati sastanku i potpisati Memorandum. Takvu odluku može donijeti samo Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, a zašto odluka nije pravovremeno donesena, odgovor treba potražiti u Predsjedništvu BiH', ističu iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine aktivno je bilo uključeno u lobiranje da i zemlje zapadnog Balkana (Crna Gora i Bosna i Hercegovina, odnosno Hrvatska) budu uključene u ovaj projekt.

'Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija u svibnju ove godine je, zajedno s ministrima vanjskih poslova Albanije, Crne Gore i Hrvatske, u Tirani potpisao Memorandum o razumijevanju za podršku i suradnju u realizaciji Transjadranskog (TAP) i Jonsko-jadranskog plinovoda (IAP). U lipnju ove godine, u Dubrovniku, na sastanku ministara vanjskih poslova Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Grčke, Italije i Crne Gore, Lagumdžija je u ime BiH potpisao zajedničku izjavu povodom podrške izgradnji Transjadranskog plinovoda i naknadnom povezivanju istog na Jonsko-jadranski plinovod', pojašnjava se.

Na sastanku ministara gospodarstva i energetike regije održanom 26. rujna 2013. u Zagrebu potpisana je ministarska izjava o konkretnim koracima za realizaciju IAP projekta. Studija izvedivosti će biti završena i poslovni model će biti predložen na idućem ministarskom sastanku u Tirani u prvom kvartalu 2014. godine na kojem će sudjelovati i partneri i investitori. Na ovom sastanku ministri iz regije su uvažili zahtjev Bosne i Hercegovine da se u idućem razdoblju razmotri mogućnost da trasa plinovoda IAP dijelom prolazi i kroz teritorij Bosne i Hercegovine.

'MVP BiH je sa svoje strane poduzeo sve nužne aktivnosti kako bi naša zemlja bila uključena u TAP/IAP projekt, koji nam je zanimljiv iz više razloga. Za početak, omogućava nam diverzifikaciju izvora plina. Realizacija ovog projekta za građane BiH znači nižu cijenu plina. Na kraju, radi se o investicijskom projektu čija je ukupna vrijednost procijenjena na 610 milijuna eura, te smatramo da je prvenstveno u interesu BiH da uzmemo učešća u njemu', naglašeno je.

Bosna i Hercegovina, napominju iz MVP BiH, neće biti isključena iz realizacije TAP/IAP projekta zbog činjenice da nitko iz BiH ne prisustvuje potpisivanju Memoranduma o razumijevanju.

'Međutim, činjenica da sutra nitko neće biti u Bakuu pokazuje u najmanju ruku nedjelovanje Predsjedništva BiH, jer se radi o vrlo ozbiljnom projektu, za čiju realizaciju smo zainteresirani', naglasili su.

Predsjedništvo BiH kasno obaviješteno

Iz Predsjedništva BiH danas nismo mogli dobiti službenu reakciju. Neslužbeno smo informirani da je putem prvog tajnika veleposlanstva Azerbajdžana tek u petak popodne, 13. prosinca, stigao poziv za sastanak u Bakuu te jednostavno nisu uspjeli organizirati posjet u tako kratkom vremenu. Napominju da će, kako su informirani, od čelnika država u Bakuu biti samo crnogorski predsjednik Filip Vujanović. Pitaju se kako je moguće da poziv stigne tek u petak ukoliko je 'MVP uspješno lobirao za BiH'.