UBOJSTVO ILI SAMOUBOJSTVO?

Čile će ekshumirati bivšeg predsjednika Allendea

23.05.2011 u 14:25

Bionic
Reading

Posmrtni ostaci bivšeg čileanskog predsjednika Salvadora Allendea bit će ekshumirani da bi se utvrdilo je li bivši vođa bio ubijen ili je počinio samoubojstvo, javlja BBC

Službena verzija glasi da se Salvador Allende sam upucao u predsjedničkoj palači kad su ga snage generala Augusta Pinocheta napale tijekom puča 1973.

No, kako njegova smrt nikada nije bila formalno istražena, neki vjeruju da ga je ubila vojska i da je prikrila zločin.

Više od 3.000 političkih protivnika je ubijeno od strane vojske ili su 'nestali', dok ih je više tisuća bilo zatvoreno i mučeno.

Allendeov slučaj je jedan od 726 slučajeva kršenja prava kojima se bave istražitelji.

Uz dopuštenje Allendeove obitelji, istražni sudac provest će ekshumaciju.

Allendeovo tijelo je pronađeno u predsjedničkoj palači, a u službenom izvješću stoji da je počinio samoubojstvo koristeći pušku koju mu je dao njegov prijatelj, kubanski vođa Fidel Castro. Potvrdio je to i Allendeov liječnik, a obitelj prihvatila.

No, neki od njegovih pristaša i dalje vjeruju da su ga ubili vojnici.

Planirana ekshumacija probudila je gorke uspomene u Čileu, zemlji koja još uvijek osjeti ožiljke 17-godišnje Pinochetove diktature koja je uslijedila, piše BBC.

Za neke je Allende bio bezobzirni marksist koji je od Čilea htio stvoriti drugu Kubu, dok je za druge bio socijademokrat kojeg je smaknuo general Augusto Pinochet