ANALIZA ANTE SRZIĆA

Čiju politiku Josipović vodi prema BiH?

12.07.2013 u 12:28

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Hrvatske početkom tjedna bio je na dvodnevnom izletu u Bosni i Hercegovini prilikom kojeg je upoznao neke tamošnje gradove, posjetio studente, pogledao most i pojeo tortu i pritom odaslao domaćinima, posebno onima iz većinskog naroda, nekoliko poruka koje su željeli čuti

Za sve prijeporne teme ustvrdio je da neće biti nikakvih problema i da će Hrvatska izići u susret svojim susjedima. Tek tako, predsjednik pucne prstima i problema više nema. Tako, kazao je predsjednik, Hrvatska neće graditi Pelješku most bez da se s tim suglasi BiH. To što bi zahtjevi BiH mogli znatno povećati troškove projekta ili ga u potpunosti blokirati, očito nije bitno. Predsjednik se u BiH izjasnio protiv ideje o formiranju trećeg entiteta bez da ga je itko povlačio za jezik. On je rekao da nitko u Hrvatskoj ne želi davati recepte kako da se organizira BiH, jer je to njezino unutrašnje pitanje.

'Sve što se tri konstitutivna naroda i drugi građani dogovore o tome kako će njihova domovina BiH izgledati, mi smo zadovoljni. Analize sada pokazuju da treći entitet nije rješenje, ali opet zavisi kako se dogovorite', izjavio je Josipović. Zašto ako se ne želi miješati u unutrašnje stvari druge države uopće govori da 'treći entitet' nije rješenje i tamošnjim lokalnim hrvatskim strankama izbija maksimalistički argument iz ruku da se nakon pregovora s drugom stranom nađu negdje u sredini. Po ovom pitanju predsjednik solira i ako pratimo izjave i politiku ministarstva vanjskih poslova koje ne odbacuje ni jedno rješenje koje će dogovoriti sve zainteresirane strane u BiH.

Kao i obično, predsjednik Josipović šalje isprazne poruke ni o čemu, što bi netko drugi trebao učiniti, a on, genijalac detektirao je kao problem. Zašto nije, naravno, ne miješajući se unutrašnje stvari druge države, da budemo korektni, predložio kako onda riješiti problem Hrvata u BiH, kad već tvrdi da su analize pokazale da treći entitet nije rješenje? Što su, predsjedniče, analize pokazale da je rješenje? Naš predsjednik općenito je poznat kao političar koji izbjegava konkretno. Međutim, kad se treba odreći tuđih prava, tu je iznenađujuće konkretan pa bez problema odbaci treći entitet za Hrvate, iako Zrinjevac drži još uvijek sve opcije otvorenima. Tako ni u BiH nije postavljao pitanja koja bi mogla uzbuditi sugovornike.

Zašto nije zamolio predstavnike bošnjačkog naroda u institucijama države BiH da ubuduće na izborima oni ne biraju predstavnike hrvatskog naroda u te iste institucije ako treći entitet nije potreban? Zašto nije pitao domaćine kako to da televizija na hrvatskom jeziku ugrožava vitalne interese bošnjačkog naroda ako u svim civiliziranim zemljama i manjine imaju pravo na upotrebu svoga jezika, a kamoli konstitutivni narodi? Također bi bilo zanimljivo postaviti pitanje zašto BiH nije pristala na niže carine za hrvatske proizvode nakon što je naša zemlja ušla u Europsku uniju i izašla iz zone slobodne trgovine sa zapadnim Balkanom koja se nalazila pod okriljem CEFTA-e?

Lako je prevaliti preko jezika nekoliko riječi koje gode većinskom narodu i međunarodnoj zajednici koji će ih s odobravanjem pozdraviti, a ustvari je riječ o ispraznim gestama koje nemaju nikakav sadržaj te BiH ni nakon njegova posjeta neće biti ni milimetar bliže mogućnosti da postane normalna funkcionalna zemlja. Teško je postavljati neugodna pitanja koja su nužna kako bi se riješili problemi.