'MIX-AND-MATCH'

Cijepljeni ste AstraZenecom ili Johnson&Johnsonom, a htjeli biste treću dozu Pfizera ili Moderne? Evo što Capak kaže o tome

10.09.2021 u 12:31

Bionic
Reading

Mogu li građani cijepljeni AstraZenecom računati na treću dozu, s obzirom da ta farmaceutska kompanija nije od Europske agencije za prevenciju i kontrolu bolesti zatražila odobrenje booster doze? Odgovor na to pitanje dao je Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) na današnjoj presici Nacionalnog stožera civilne zaštite

Sve više država odobrava docjepljivanje trećom dozom cjepiva protiv Covida-19, a danas je objavljeno da je to učinila Talijanska medicinska agencija AIFA te se čeka još samo odobrenje ministarstva zdravstva. Treću dozu Pfizera i Moderne u Italiji prve će primiti imunokompromitirane osobe, stariji od 80 godina i stanari domova umirovljenika, te zdravstveni radnici.

Kako stvari stoje u Hrvatskoj?

Krunoslav Capak izjavio je da su neke zemlje odlučile ipak malo reterirati s odlukom o trećoj dozi i pričekati što će EMA odlučiti po zahtjevu Pfizera.

'Mislimo da treba pričekati odobrenje EMA-e. Imamo neke garanecije da će to biti narpavljano što je brže moguće, u nekih tjedan do 10 dana ćemo možda već imati taj rezultat. Kad EMA objavi rezultate svoje evaluacije, onda ćemo puno više znati o tome. Kao što znate, tu ima još jako puno pitanja, s čim će se se cijepiti. Sad samo Pfizer registrira treću dozu; ako će se slijediti taj princip onda će se moći samo Pfizerom docjepljivati', kazao je Capak.

  • +6
Konferencija Stožera civilne zaštite Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Rekao je da su i druge zemlje slijedile princip 'mix-and-match', što je zapravo mogućnost da se nakon potpune primjene vektorskog cjepiva (AstraZeneca, Johnson & Johnson) kao treća doza aplicira mRNA cjepivo (Pfizer i Moderna).

'Mislim da će to biti pravilo, ali pričekajmo evaluaciju EMA-e. Mi smo pripremili dokument s razrađenim prioritetima za primanje booster doze, to su imunokompromitirane, starije osobe, oni u zdravstvu i socijalnoj skrbi. Predložili smo osam mjeseci nakon druge doze za svakoga', rekao je Capak.

Prema preporukama talijanske Agencije, treća doza treba biti primijenjena najmanje šest mjeseci nakon druge doze za sve skupine, osim za imunokompromitirane osobe koje booster trebaju dobiti nakon 28 dana.

Podsjetimo, sinoć su u emisiji Otvoreno HTV-a hrvatski stručnjaci upozorili da imunitet već pada onima koji su se prvi cijepili početkom godine, što je jedan od razloga za skok broja novozaraženih.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HZJZ