epidemija u deželi

Slovenija bi za desetak dana mogla ući u tzv. tamnocrvenu zonu: Danas imaju 998 zaraženih

  • Autor: D. Su./Hina
  • Zadnja izmjena 10.09.2021 12:23
  • Objavljeno 10.09.2021 u 12:23
Testiranje na Covid u Sloveniji

Testiranje na Covid u Sloveniji

Izvor: EPA / Autor: IGOR KUPLJENIK

U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno 998 novih zaraza koronavirusom, uz četvero preminulih pacijenata, a premda je broj infekcija manji od tisuću koliko je bio posljednjih dana, projekcije govore da će epidemiološka krivulja i dalje rasti.

Prema novom modelu širenja četvrtog vala koji je za vladu pripremio znanstveni institut Jožef Štefan, Slovenija bi za desetak dana mogla ući u tzv. tamnocrvenu zonu po kriterijima Europskog centra za kontrolu bolesti (ECDC) i prijeći incidenciju od 500 slučajeva, dok je trenutno s 418 još uvijek u crvenoj zoni.

S povećanjem broja zaraza povećat će se i pritisak na bolnice koje trenutno primaju oko 30 novih covid pacijenata dnevno, pa će se taj broj u dva iduća tjedna udvostručiti na 60 ili više, kazao je za medije Leon Cizelj iz spomenutog znanstvenog instituta.

Zbog delta varijante virusa koji je sada potpuno dominantan i brže se širi od prijašnjih, do proljeća iduće godine svaki će stanovnik doći u kontakt s virusom, smatraju znanstvenici.

Da se četvrti epidemijski val ne bi previše raširio i da se sačuvaju kapaciteti zdravstva bila bi potrebna mnogo veća ili potpuna procijepljenost populacije, osobito starijih od 40 godina, upozoravaju oni.

U Sloveniji je potpuno procijepljeno 44,1 posto populacije, objavila je u petak vlada.

U bolnicama je trenutno 278 oboljelih, od čega 61 na intenzivnim odjelima, a u zadnja 24 sata umrla su 4 pacijenta.