VICEPREMIJER GAOLI

'Cijenimo što aktivno podržavate politiku jedne Kine'

06.11.2013 u 09:24

Bionic
Reading

Treći dan službenog posjeta Kini ministrica Pusić započela je sastankom s vicepremijerom i stalnim članom Politbiroa Zhangom Gaolijem, nadležnim za financije i razvoj resursa. 'Hrvatska je naš prijatelj i partner u Europi i cijenimo to što aktivno podržavate politiku jedne Kine', rekao je vicepremijer Zhang i dodao kako kineske vlasti podržavaju interes svojih tvrtki za investiranje u hrvatske infrastrukturne projekte, izvijestili su iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova

'Spremni smo surađivati u izgradnji industrijskih zona u Hrvatskoj, posebno zato što Hrvatska ima vrlo važan zemljopisni položaj u Europi. Poticat ćemo i dolazak kineskih turista u Hrvatsku, a čuo sam da imate izvrsne turističke resurse', kazao je Gaoli.

Zhang Gaoli
čestitao je na punopravnom članstvu Hrvatske u EU-u te podsjetio kako se ubrzo navršava 10 godina od potpisivanja zajedničke kinesko-hrvatske izjave o poticanju sveobuhvatnih odnosa.
Govoreći o gospodarskom rastu Kine, naglasio je da će ove godine BDP rasti za 7,5 posto, a takav trend će se nastaviti i iduće godine, navodi se u priopćenju.

Ministrica Vesna Pusić naglasila je kako nam lokacija pruža brojne mogućnosti, kao za nas same, tako i za regiju. 'Hrvatska i Kina mogu surađivati na četiri ključne razine s obzirom na to da smo članica EU-a, dio regije s kojom Kina surađuje kroz inicijativu Kina i 16 država Srednje i Istočne Europe, zatim bilateralno i na kraju u okviru UN-a', istaknula je ministrica.

Mogućnost suradnje vidimo i u obnovi i razvoju željezničke infrastrukture u Hrvatskoj, posebno imajući u vidu mrežu brzih i superbrzih vlakova u Kini, navode iz MVEP-a. Osim gospodarstva, rekla je ministrica, imamo velike mogućnosti razvijati suradnju na području kulture te najavila skori posjet hrvatske ministrice kulture Kini, ali i u znanosti. Također, planira se i posjet hrvatskog ministra turizma Kini, jer se kinesko tržište smatra potencijalnim tržištem za Hrvatsku, naglasila je ministrica priopćili su iz MVEP-a.

Ovim je posjetom ministrica završila boravak u Pekingu te otputovala za Šangaj gdje će se sastati s gradonačelnikom, obići slobodnu zonu Pudong, a zamjenik ministrice Joško Klisović sastat će se s predstavnicima poslovne zajednice kojima će izložiti mogućnosti investiranja u Hrvatsku, kao i hrvatske izvozne mogućnosti, stoji u priopćenju MVEP-a.