OD POČETKA GODINE

Cijene derivata veće za oko 14 posto

30.11.2010 u 20:53

Bionic
Reading

Maloprodajne cijene naftnih derivata, izuzev eurodizela, od danas su na hrvatskom tržištu veće za oko deset lipa, pa je najprodavaniji motorni benzin, eurosuper 95 BS dosegnuo svoju najveću cijenu u ovoj godini i na Ininim se benzinskim postajama prodaje po 8,82 kune po litri, dok je pet lipa skuplji na postajama OMV-a, Petrola, Lukoila ili Tifona na kojima se prodaje po cijeni od 8,87 kuna

To je drugo poskupljenje naftnih derivata tijekom studenoga u kojem su najprije početkom mjeseca cijene motornih benzina pale za tri ili četiri lipe, da bi sredinom mjeseca porasle za pet do deset lipa, a najnovijim su poskupljenjem obuhvaćeni svi derivati, izuzev eurodizela, koji su poskupili za deset ili jedanaest lipa po litri.

Trenutna cijena eurosupera 95 BS od 8,82 kune po litri je i njegova najveća cijena u ovoj godini, kažu u Ini uz napomenu kako je to gorivo euro V kvalitete uvedeno od travnja ove godine.

Najviše su cijene naftnih derivata zabilježene tijekom 2008. kada je, u razdoblju od svibnja do kolovoza, cijena eurosupera 95 bila iznad psihološke granice od devet kuna.

Podaci za prvih jedanaest mjeseci ove godine govore da su cijene najprodavanijeg benzina, eurosupera 95 krajem studenoga više za oko 14,7 posto u odnosu na početak ove godine, odnosno da za primjerice tankanje 50-litaraskog spremnika treba oko 56 kuna više.

Naime, početkom ove godine litra eurosupera 95 na Ininim je benzinskim postajama koštala 7,69 kuna pa je za 50 litara tog goriva trebalo 384,5 kuna, dok krajem studenoga po cijeni od 8,82 kune treba 441 kuna. Na OMV-ovoj, Petrolovoj, Lukoilovoj ili Tifonovoj benzinskoj postaji pak za to se treba izvojiti 443,5 kuna.

Nešto je manji porast, za 13 posto, kod najprodavanijeg dizelskog goriva, eurodizela BS kojemu se cijena danas na Ininim benzinskim postajama nije mijenjala i ostaje i u idućih 15 dana 8,05 kuna po litri. Tako sada za 50-litarski spremnik treba platiti 402,5 kuna, dok je početkom godine za to trebalo dati oko 46 kuna manje, ili 356,6 kuna.

No, to nije najveća cijena eurodizela BS u ovoj godini jer je krajem lipnja na Ininim postajama zabilježena njegova cijena od 8,15 kuna po litri.

Prema cjenicima s internet stranica ili dobivenim izravno od naftnih kompanija, od danas cijenu eurodizela od 8,05 kuna ima i Tifonov eurodizel BS kao i OMV-ov sprint dizel - eurosuper BS, dok sedam lipa višu cijenu, od 8,13 kuna po litri imaju Tifonov class eurodizel BS i OMV-ov premium dizel - eurodizel BS, kao i eurodizel BS na Lukoilovim i Petrolovim postajama.

Posljednjih je mjeseci uočljivo da naftne kompanije imaju različite cijene derivata, a neke nude još neka goriva, najčešće s većim brojem oktana (98 i 100).

Cijene nekih od tih goriva već su neko vrijeme iznad devet kuna, pa tako primjerice Petrol, Lukoil od danas prodaju benzin eurosuper 98 BS, a Tifon svoj clas eurosuper 98+ BS po cijeni od 9,18 kuna po litri, a OMV svoje gorivo sa 100 oktana - eurosuper 100 BS Carrera za 9,26 kuna po litri.