TOMISLAV PANENIĆ

'Cijena plina bit će niža u prosjeku 18 posto'

23.03.2016 u 10:45

Bionic
Reading

Cijena plina za kućanstva u narednih godinu dana bit će niža u prosjeku za 18 posto. Posljedica je to dviju odluka s današnje sjednice Vlade prema kojima je Ina dužna plin proizveden na području Hrvatske prodavati HEP-u po cijeni od 0,1369 kn/KW (do sada 0,1715 kn/KW) te odluke o cijeni po kojoj je HEP dužan prodavati plin opskrbljivačima kućanstava. Prema drugospomenutoj odluci HEP će plin prodavati po cijeni od 0,1734 kn/kWh, što je 24 posto niža cijena nego sada (0,2289 kuna po kWh)

Niže cijene primjenjivati u razdoblju od 1. travnja ove do 31. ožujka iduće godine, a koliko točno će plin pojeftiniti, znat će se nakon što Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) donese odluku o iznosu tarifnih stavki za javnu uslugu opskrbe plinom, kojom će utvrditi cijenu plina za svakog od 34 lokalna distributera.

'Kućanstva u konačnici mogu očekivati nižu cijenu u prosjeku za 18 posto', kazao je Tomislav Panenić, ministar gospodarstva.

Vlada je sa sjednice u saborsku proceduru uputila i izmjene Zakona o zaštiti od buke, kojima se on usklađuje s europskim zakonodavstvom i to vezano za izradu strateških karata buke i akcijskih planova.

Također je odlučeno da se Caritasu Križevačke eparhije dodijeli jednokratna pomoć u hrani iz robnih zaliha u vrijednosti tri milijuna kuna.

Dana je i suglasnost Javnoj ustanovi 'Park prirode Biokovo' u Makarskoj za adaptaciju dijela stare zgrade sportskog centra za svoje potrebe. Ukupna vrijednost projekta je 6,6 milijuna kuna bez PDV-a, od čega će Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sudjelovati s 3,5 milijuna kuna.

Vlada je donijela i odluku o prema kojoj će sutra biti proglašen dan žalosti povodom terorističkih napada u Bruxellesu.

'Dan žalosti označava se zastavama RH na pola koplja na svim državnim institucijama, a ne mogu se održavati ni zabavne priredbe', kazao je Miro Kovač, ministar vanjskih i europskih poslova.