JEDINI KANDIDAT

Chris Hipkins će zamijeniti Jacindu Ardern na mjestu novozelandskog premijera

21.01.2023 u 08:13

Bionic
Reading

Chris Hipkins trebao bi zamijeniti Jacindu Ardern na mjestu predsjednika vlade Novog Zelanda nakon što je postao jedini kandidat nominiran za čelno mjesto Laburističke stranke, objavila je stranka u subotu. Očekuje se da će Hipkins biti potvrđen kao novi čelnik na sastanku Kluba laburističkih zastupnika u nedjelju.

Prvi put izabran u parlament kao kandidat Laburističke stranke 2008., 44-godišnji Hipkins postao je poznato ime u novozelandskoj javnosti kad je imenovan ministrom za covid-19 u studenome 2020. Hipkins je trenutačno ministar policije, obrazovanja i javnih službi, kao i čelnik Zastupničkog doma.

Anketa Horizon Researcha koju je u petak objavila lokalna medijska organizacija Stuff pokazala je da je Hipkins najpopularniji potencijalni kandidat među glasačima, s potporom 26 posto ispitanih.

Očekuje se da će Hipkinsova potvrda od strane laburističkih zastupnika na sastanku u nedjelju poslijepodne biti formalnost. Ardern će potom podnijeti ostavku generalnom guverneru prije nego što Hipkins bude imenovan.

Opći parlamentarni izbori održat će se 14. listopada, a neke ankete pokazuju da će se laburisti teško održati na vlasti.