KUBANSKI DRŽAVNI PRAZNIK

Chavez u posjeti kubanskom predsjedniku

24.07.2010 u 12:12

Bionic
Reading

Predsjednik Venezuele Hugo Chavez rekao je da će na poziv svojeg kubanskog kolege Raula Castra u ponedjeljak održati glavni govor prigodom kubanskog državnog praznika

Chavez, vođa radikalno lijeve orijentacije u Južnoj Americi i glavni saveznik Kube, čijem gospodarstvu Venezuela pruža veliku pomoć, tom će se prigodom sastati s Fidelom Castrom, kojeg smatra svojim duhovnim vođom, dodao je u govoru koji je prenosila televizija.

'Na Kubi bih trebao biti u nedjelju navečer. Na slavni datum 26. srpnja bit ćemo u Villi Clari', gradiću u središnjem dijelu Kube u kojem će se održati ovogodišnja svečanost.

'Raul (Castro) me pozvao. Bit će velika parada, a sad su mi rekli da je Raul odlučio da ja budem glavni govornik na svečanosti', dodao je venezuelski vođa.

26.srpnja je nacionalni praznik na Kubi, datum kad se slavi neuspjeli napad male grupe pobunjenika na čelu s Fidelom Castrom na vojarnu Moncada u gradu Santiagu de Cuba, izveden na taj dan 1953.

Taj se napad općenito smatra početkom kubanske revolucije, a datum je Castro uzeo za ime svojeg revolucionarnog pokreta (Movimiento 26 Julio, ili M 26-7), koji je u konačnici srušio diktatorski režim Fulgencija Batiste i preuzeo vlast na Kubi 1959.