DOKAZI O RATNIM ZLOČINIMA

Channel 4 objavio snimku stravičnih mučenja u Homsu

Bionic
Reading

Britanski Channel Four objavio je uznemirujuću reportažu s nepobitnim dokazima da se civilne i vojne ranjenike u vojnoj bolnici u Homsu muči strujom, udarcima, lomljenjem kostiju i sakaćenjem

Kasno sinoć pisali smo da su iz Homsa uspjeli pobjeći svjedoci masakra koji su trupe sirijskog predsjednika Bašara al-Asada organizirale prošlog petka. Jedna majka izjavila je za BBC u ponedjeljak, nakon tri dana hoda, da joj je sin zaklan. Ubijeni su redom pobunjeni vojnici, civili, pa i djeca, zbog čega vlast ne dopušta ulazak Crvenoga križa u Bab Amr.

Nije da se povijest ponavlja. Ono što se ponavlja jest nesposobnost onih koji ništa ne čine i onih koji ništa ne znaju činiti. Channel Four emitirao je reportažu s jako teškim dokazima o mučenjima u bolnici u Homsu koji kontroliraju snage Bašara al-Asada. Mučenja je u tajnosti snimio hrabri medicinski tehničar koji tvrdi da je vidio da u tome sudjeluju i sami liječnici.

Za vlasti u Damasku krivi su i civili, koje se također muči jer su podržali pobunjenike ili su šutjeli zbog straha. Civili koji bježe iz Homsa, svi redom, izjavljuju da su svjedočili masovnim egzekucijama, pa i klanjima

Međunarodni odbor Crvenoga križa ušao je u Al-Inshaat i al-Tawzii, ali još ne i u Bab Amr, epicentar pobune u Homsu, koji ostaje zatvoren očima svijeta i gdje se događa neviđena tragedija.

Homs je u okruženju IV. divizije sirijske vojske, sastavljene od alauita kojima zapovijeda Bašarov brat, provodeći zločine protiv čovječanstva baš kao što se dogodilo u Vukovaru u studenom 1991. ili u Srebrenici u srpnju 1995.

Za razliku od Vukovara ili Srebrenice, gdje je bilo nekih stranih svjedoka, tragedija Homsa odvija se u potpunom mraku. Tamo vlada samo smrt. Bit će to još jedan slučaj paralize međunarodne zajednice, koja će se opet i po tko zna koji put suočiti s činjenicom da malo toga znače mrtvi i mučeni, čak i kada se njihova tijela mogu vidjeti - kao u snimci koju donosimo uz UPOZORENJE ZBOG UZNEMIRUJUĆIH SCENA - u svakom engleskom, pa tako i zapadnjačkom domu.

Snimku možete vidjeti ovdje