DAČIĆ 'KOD SRBINA'

Ćevap-diplomacija za bolje odnose na Balkanu

12.03.2015 u 11:33

Ivica Dačić posjetio poznati restoran Mitnica na Črnomercu

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl

Bionic
Reading

Amerikanci i Kinezi imali su ping-pong diplomaciju, a na području bivše Jugoslavije, možemo se malo našaliti, rađa se njen novi oblik: Ćevap-diplomacija

Prvi potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić prije povratka u Beograd posjetio je poznatu zagrebačku pečenjarnicu Mitnica na Črnomercu, u narodu poznatu pod imenom 'Kod Srbina', u vlasništvu Zagrepčanina Milana Labusa. Ćevabdžinica je poznata kao jedna od najboljih u gradu.

Zanimljivo, Dačić je radije otišao 'Kod Srbina', u vlasništvu zagrebačkog Srbina, nego u jednako glasovitu Tvornicu pljeskavica Kosta, zagrebački restoran koji je prije nekoliko godina otvorio Konstantin Stefanović iz Leskovca.

Da ćevapi spajaju narode na Balkanu, pokazala je i nova hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović prilikom prošlotjednog posjeta Bosni i Hercegovini. Nakon sastanaka s državnim vodstvom BiH i šetnje gradom Grabar Kitarović se okrijepila ćevapima u ćevabdžinici Kod Želje, jednoj od najpoznatijih u Sarajevu.

Očito bi trebalo razmisliti o tome da se popularni specijaliteti s roštilja serviraju uz razgovore visokih dužnosnika o otvorenim pitanjima. Možda bi se uz jelo lakše došlo do rješenja. A snagu ćevapa ne treba zanemariti. Evo, McDonalds je primoran zatvoriti svoja vrata u Banjoj Luci, a 'dobro obaviješteni izvori' tvrde da su ćevapi pravi razlog tome.

Uglavnom, ako se nastavi trend ćevap-diplomacije, vlasnici popularnih ćevabdžinica od Ljubljane do Skopja mogu trljati ruke.