u strahu za sigurnost

Četvorica čelnika iz Karabaha zatočena u Azerbajdžanu, trojica stigla do Armenije

03.10.2023 u 19:53

Bionic
Reading

Četiri bivša čelnika regije Gorski Karabah koja je bila nastanjena etničkim Armencima zatvorila je azerbajdžanska državna sigurnosna služba i odvela ih u glavni grad Baku, izvijestila je u utorak državna agencija Azerbaijani Press Agency (APA)

Međutim, tri druga bivša čelnika Karabaha stigla su sigurno u Armeniju, izvijestila je armenska državna novinska agencija Armenpress.

Azerbajdžan je nakon tri desetljeća preuzeo kontrolu nad Gorskim Karabahom brzom vojnom operacijom 20. rujna te je obećao osuditi "kriminalno" separatističko vodstvo, za koje tvrde da je otrovalo umove populacije.

Gotovo svih 120.000 stanovnika Karabaha otad je pobjeglo u Armeniju, iz straha za svoju sigurnost. No Azerbajdžan je uhitio Rubena Vardanjana, bivšeg čelnika karabaške vlade te Levona Mnatsakanjana, bivšeg zapovjednika separatističke vojske Gorskog Karabaha, na kontrolnim točkama.

U utorak, APA je rekla da su uhićena tri samoproglašena predsjednika Gorskog Karabaha, Arkadij Gukasjan, Bako Sahakjan i Araik Arutjunjan, kao i bivši predsjednik parlamenta, David Iškhanjan.

Međutim, bivši državni ministar Artur Arutjunjan, bivši ministar unutrašnjih poslova Karen Sarkisjan, kao i bivši čelni čovjek sigurnosne službe Karabaha, Ararat Melkunjan, ušli su u Armeniju u utorak, rekao je Artur Arutjunjan, prema Armenpressu.

Karabah je međunarodno priznat kao dio Azerbajdžana, no od 1990-ih i raspada Sovjetskog saveza, funkcionirao je kao odmetnuta država naseljena etničkim Armencima.