EKSPLOZIV I BIOLOŠKI OTROV

Četvorica Amerikanaca uhićena zbog planiranja terorističkih akcija

02.11.2011 u 09:19

Bionic
Reading

Američke savezne vlasti uhitile su u utorak četiri muškarca iz države Georgije osumnjičene da su se udružili da bi nabavili eksploziv i proizveli smrtonosni biološki otrov kojim bi napali građane i vladine dužnosnike

Ministarstvo pravosuđa izvijestilo je da su uhićeni pripadnici lokalne militantne skupine, a planirali su kupiti ricin da bi ga iskoristili u napadima.

Državna tužiteljica za sjeverni dio Georgije, Sally Quillian Yates, izjavila je da su napadači optuženi za planiranje napada na sugrađane i vlast.

'Dok je većina usredotočena na prijetnje stranih ekstremista, ovaj slučaj pokazuje da moramo biti oprezni i u zaštiti države od građana koji prijete sigurnosti unutar naših granica', dodala je tužiteljica.

Najmlađi od četvorice uhićenih, Ray H. Adams, ima 65 godina, a najstariji Frederick Thomas, 73. Ostala dvojica, Dan Roberts i Samuel J. Crump, imaju 67, odnosno 68 godina.

Uhićeni su se, prema tvrdnjama tužiteljstva, počeli sastajati još u ožujku da bi isplanirali i realizirali svoje zločinačke planove, među kojima i ubojstva. Kao mete planiranih napada navode se zgrade lokalne policije i saveznih vlasti te neke agencije za zapošljavanje.

No njihove je sastanke pratio agent FBI-ja s kojim su se dvojica uhićenika dogovarala o nabavi eksploziva i dijelova za izradu oružja, izvijestilo je tužiteljstvo.