obračun klanova

Četverostruko ubojstvo 'drugorazredne mafije' potreslo Italiju

10.08.2017 u 15:13

Bionic
Reading

Četiri osobe ubijene su u srijedu u klasičnoj mafijaškoj zasjedi u talijanskoj regiji Apuliji, a vlada je zbog toga izložena valu kritika jer je podcijenila tamošnju 'nerazvikanu' mafiju.

Ministar unutarnjih poslova Marco Minniti stoga je u četvrtak otputovao u Foggiu kako bi s tamošnjim dužnosnicima razgovarao o javnoj sigurnosti. 

Četvero ljudi ubijeno je pokraj Foggie usred bijela dana, u "sačekuši" kojoj je glavna meta bio šef mafijaškog klana. Pretpostavlja se da je motiv bila osveta. 

Ubijeni su mafijaški šef i njegov vozač u jednom automobilu i potom još dvoje svjedoka u drugom automobilu koji su se našli na krivom mjestu u krivo vrijeme. 

"Skupine organiziranog kriminala u Apuliji predugo se doživljavaju kao drugozradna mafija", rekao je glavni protumafijaški tužitelj Franco Roberti na RAI-ju u četvrtak. 

Ondje se 'vendete' između raznih klanova zbivaju već trideset godina, rekao je Roberti, dodavši kako to uglavnom prolazi 'ispod radara'.

Kao što je zasjeda u srijedu pokazala, apulijska mafija trenutačno je agresivnija i nasilnija od bolje organiziranih 'Ndraghete, Cosa Nostre i Camorre, rekao je Roberti. 

Najmoćnija od njih je kalabreška 'Ndragheta, koja jse zadnjih godina raširila diljem svijeta. 

Cosa Nostra je sicilijanska mafija, a Camorra napuljska.