OPET NAPETO U IRANU

Četiri osobe ubijene u napadu na šijitsko svetište u Širazu

13.08.2023 u 23:09

Bionic
Reading

Četiri osobe ubijene su u nedjelju u napadu na šijitsko svetište na jugu Irana, gdje se 2022. dogodio krvavi napad, objavilo je državno glasilo.

"Najmanje su četiri osobe izgubile život u terorističkom napadu koji su počinila dvojica naoružanih muškaraca na svetište Šah Šerag" u Širazu, gradu južno od Teherana, javila je službena novinska agencija Irna.

Jedan napadač je uhićen, a drugi je u bijegu, objavila je agencija Tasnim.

Šah Šerag, veliko šijitsko svetište u Iranu, već je bilo na meti napada 26. listopada 2022. kada je ubijeno 13 ljudi.

Dvojica muškaraca koji su sudjelovali u tom napadu za koji je odgovornost preuzela džihadistička skupina Islamska država (IS) javno su pogubljeni vješanjem u Širazu 8. srpnja.

Proglašeni su krivima za "korupciju, oružanu pobunu i ugrožavanje nacionalne sigurnosti" te za "urotu protiv sigurnosti zemlje". Uz to su optuženi za članstvo u IS-u i za "urotu protiv sigurnosti zemlje".

Mizan Online, službena agencija pravosudne vlasti, identificirala je dvojicu pogubljenih kao Mohammada Rameza Rashidija i Naeema Hashema Qatalija, ne navodeći njihovu nacionalnost.

U studenom su vlasti objavile da su u vezi s napadom uhitile 26 "takfirskih terorista" iz Afganistana, Azerbajdžana i Tadžikistana.

U Iranu, zemlji sa šijitskom većinom, pojam takfir općenito označava džihadiste i pristaše radikalnog sunitskog islama.

IS je preuzeo odgovornost za prvi napad u Iranu 2017. kada su naoružani muškarci i bombaši samoubojice napali zgradu parlamenta u Teheranu i mauzolej ajatolaha Ruholaha Homeinija, utemeljitelja Islamske Republike, ubivši 17 ljudi i ranivši nekoliko desetaka njih.