POTENCIJALNI NASLJEDNICI

Četiri igrača protiv Berlusconija

10.11.2011 u 13:17

Bionic
Reading

Najava odlaska talijanskog premijera Silvija Berlusconija nakon gubitka većine u parlamentu nije donijela nikakvu stabilnost na tržištu, već upravo suprotno

Europske burze i danas bilježe pad, agencija Moody's upozorila je da bi produbljivanje financijske krize u Italiji moglo imati teške posljedice na svjetskom tržištu, a direktorica MMF-a, Christine Lagarde, iz Pekinga je zatražila razjašnjenje političke situacije u Italiji i Grčkoj prije uvođenja plana nadzora.

U ovoj situaciji, Italiji preostaje ili hitna opcija tehničke vlade, koja bi se mogla uspostaviti već početkom slijedećeg tjedna, ili raspisivanje novih izbora.

Talijanski predsjednik Giorgio Napolitano jučer je imenovao Marija Montija doživotnim senatorom. Odluka je odjeknula kao najava moguće nominacije na mjesto premijera. Čak je i sam Berlusconi danas uputio službeno pismo čestitke bivšem europskom povjereniku za konkurentnost i nestranačkom kandidatu te mu zaželio 'uspješan rad u interesu čitave države'. Monti uživa solidan ugled ekonomista u Europi te ga se uglavnom opisuje kao čistu suprotnost premijeru na odlasku, a zasad ima najjaču podršku od svih kandidata na mjesto novog premijera, iako ga desnica smatra prije svega 'kandidatom banaka'.

Među ostalim kandidatima spominje se relativno mladi Angelino Alfano (41), bivši ministar pravosuđa i predsjednik Berlusconijeve stranke Popolo della Libertà, zaslužan za dugogodišnju pravnu zaštitu premijera. Zatim, na istoj liniji spominje se i Gianni Leta, kojeg se niz puta nazvalo Berlusconijevom sivom eminencijom. No opcija njihovog imenovanja moguća je samo ako u parlamentu većinu okupi koalicija stranki desne opcije i centra. Iz opozicijske Demokratske stranke navodi se ime Giuliana Amata, bivšeg premijera, koji nosi nadimak 'Dottor Sottile', zbog sposobnosti stvaranja konsenzusa i političke umješnosti.