BASKIJSKI SEPARATISTI

Četiri člana ETA-e uhićena u Španjolskoj

01.03.2011 u 09:12

Bionic
Reading

Četiri osobe za koje se sumnja da su članovi baskijske separatističke organizacije ETA-e uhitila je policija u Bilbau, u španjolskoj Baskiji i u okolici, u operaciji u utorak rano ujutro, izvijestilo je nekoliko glasila pozivajući se na neimenovane izvore u antiterorističkim službama

Te osobe, dvije žene i dvojicu muškaraca, policija sumnjiči za članstvo u borbenoj skupini ETA-e odgovornoj za više napada, a prvenstveno za ubojstvo načelnika antiterorističke policijske postrojbe Eduarda Puellesa u lipnju 2009, pišu dnevni listovi El Pais i El Mundo u elektroničkom izdanju.

Puelles je poginuo u eksploziji bombe podmetnute pod njegov automobil na parkiralištu u blizini njegova doma u Arrigarrigi, pokraj Bilbaa.

Policijska operacija provedena u utorak ujutro povezana je s uhićenjem Mikela Kabikoitza Karrere Sarobe zvanog Ata za kojega se sumnja da je vojni zapovjednik ETA-e, u svibnju 2010, pri čemu su istražitelji zaplijenili više dokumenata, pišu dnevnici. Ti su dokumenti omogućili da se četiri uhićene osobe dovedu u vezu s ETA-om.

Nakon 17 mjeseci u kojima nije bilo napada, naoružana separatistička organizacija je 10. siječnja objavila jednostrano i 'stalno primirje'. No španjolski premijer Jose Luis Rodriguez Zapatero odbio je primirje i zatražio raspuštanje ETA-e.

Španjolske vlasti ocjenjuju da je njihova kampanja protiv ETA-e zadnjih godina, u suradnji s drugim zemljama, prvenstveno Francuskom, znatno oslabila operativne sposobnosti te organizacije.