pedijatrijska klinika

Četiri bebe umrle od snažnog kašlja, jedna u teškom stanju na Institutu u Beogradu

31.01.2024 u 11:30

Bionic
Reading

U Institutu za majku i dijete u Beogradu do sada su umrle četiri bebe od snažnog kašlja dok je jedno dijete u teškom stanju i nalazi se na respiratoru, kaže dr. Vladislav Vukomanović, kardiolog i upravitelj pedijatrijske klinike na tom institutu

Vladislav Vukomanović je za jutarnji program RTS-a rekao da mala djeca, odnosno dojenčad uzrasta dva, tri ili četiri mjeseca, mogu razviti vrlo tešku kliničku sliku velikog kašlja.

'Ona je nažalost kod nas u Institutu za majku i dijete završena kod četiri bolesnika smrtnim ishodom. Jedno dijete je trenutno na mehaničkoj ventilaciji, takozvanom respiratoru, što znači da je respiratorno i životno ugroženo. Broj pozitivne djece na pertusis je oko 70. Od toga je hospitalizirano pola bolesnika, što ukazuje na eksponencijalni porast djece koja imaju tešku kliničku sliku ove bolesti', rekao je Vukomanović, piše Danas.rs.

Liječnici upozoravaju da je to zarazna bolest koja se prenosi kapljičnim putem, a prvi simptomi nastaju sedam do deset dana poslije infekcije.

Simptomi su temperatura, curenje nosa i kašalj koji se razvija u napade praćene prestankom disanja, koji kod beba mogu izazvati nedostatak zraka, pa i smrtni ishod.