OGORČENI VETERAN

Češki unproforac zaustavio američki vojni konvoj, pogledajte kako!

31.05.2016 u 14:46

Bionic
Reading

Veteran češke vojske, poručnik Martin Zapletal prošlog je vikenda pokušao zaustaviti konvoj američke vojske na putu kroz Češku do vojne baze u njemačkom gradu Vilsecku tako što je izašao pred kolonu i skinuo hlače, nakon čega je uhićen

Kako pišu češki mediji, američki vojni konvoj ušao je u Češku 27. svibnja kako bi stigao do njemačke baze u Vilsecku zbog planirane vojne vježbe Sabre Strike 2016 koja će se održati u Estoniji

U sklopu te vježbe postrojbe američke vojske održale su taktički marš kroz srednjoeuropske države članice NATO-a dug 2.200 kilometra, što je iskoristio Zapletal koji je dočekao američke vojnike odjeven u paradnu odoru češke vojske. Nezadovoljan službenom politikom češke vlade po kojoj je nazočnost američke vojske u regiji potrebna radi stabilnosti, Zapletal je u mjestu Vyškov spustio hlače i na taj način demonstrirao svoje protivljenje američkoj vojnoj nazočnosti.


Zapetal, koji je tijekom ratova u bivšoj Jugoslaviji sudjelovao kao pripadnik čehoslovačkog kontingenta UNPROFOR-a, odmah je uhićen te mu prijeti ti godine zatvora, a u njegovu obranu stali su članovi pokreta Čehoslovački rezervisti protiv rata čiji je član, a koji smatraju kako je nazočnost američke vojske u Europi sve više podsjeća na okupacijsku vojsku.

Kako je za rusku agenciju Sputnik pojasnio čelnik antiratnog pokreta, umirovljeni potpukovnik Ivan Kratochvil, pred dolazak američkog konvoja u Češku, čitav niz medija započeo je s propagandom objašnjavajući da je nazočnost američke vojske u Češkoj potrebna radi protuteže ruskim prijetnjama.

'Mnogi s tim nisu suglasni, no u nedostatku normalnih i civiliziranih načina da se iskaže mišljenje, Zapletal se odlučio na ovaj potez, koji nije pretjerano primjeren. Sada od njega žele napraviti političkog zatvorenika optužujući ga za organizaciju masovnih prosvjeda', rekao je Kratohvil, dodajući kako je umirovljeni poručnik pušten na slobodu do početka suđenja te kako mu je antiratni pokret osigurao odvjetnika.