TVRDOGLAVI KLAUS

Češki predsjednik odlučno protiv Lisabonskog ugovora

13.10.2009 u 12:16

Bionic
Reading

Predsjednik Češke Republike Vaclav Klaus nema namjeru potpisati Lisabonski ugovor, prenosi britanski The Times, što bi moglo predstavljati još jednu kočnicu u hrvatskom pristupanju EU

Predsjednik Klaus, zadrti euroskeptični češki vođa, posljednja je prepreka u ratifikaciji Lisabonskog ugovora, koji su već potvrdila oba doma češkog parlamenta, a svojim je sljedbenicima jasno dao do znanja da ga nikada neće potpisati.

Prema saznanjima The Timesa, na nagovaranje da ne stavi svoj potpis na Lisabonski ugovor, koji ima snagu ustava EU, Klaus je navodno odgovorio. 'Ne brinite, neću.'

Češki premijer Jan Fischer na jučerašnjem 'kriznom sastanku' izbjegavao je direktnu komunikaciju s Klausom koji je postavio uvjete za potpisivanje sporazuma tražeći izuzeće Češke iz Povelje o temeljnim pravima, koja je sastavni dio Lisabonskog ugovora, kako bi se spriječilo povrat imovine sudetskim Nijemcima zaplijenjene poslije Drugoga svjetskog rata.

Prije nekoliko dana, 17 senatora, Klausovih pristaša, podnijelo je zahtjev ustavnom sudu da preispita je li Lisabonski ugovor u skladu s češkim ustavom i sigurno je da Klaus neće potpisati prije nego što dobije pravorijek ustavnog suda.

Klaus, po češkim izvorima, želi odgoditi dovršetak ratifikacije Lisabonskog ugovora sve do sljedećih parlamentarnih izbora u Velikoj Britaniji, koji bi se, kako se očekuje, trebali održati u proljeće sljedeće godine.

Naime, britanski oporbeni čelnik David Cameron, čiji konzervativci imaju velike izglede da pobijede danas vladajuće laburiste, već je obećao da će raspisati referendum o Lisabonskom ugovoru ako ne stupi na snagu do trenutka kada on dođe na vlast, a izložen je i pritisku da to učini i ako sve članice EU-a do tada ratificiraju ugovor. S obzirom na to da su Britanci veliki euroskeptici, ugovor bi teško prošao na eventualnom referendumu.