uz pomoć ukrajini

Češka pregovara s Njemačkom o nabavi najmodernijih tenkova Leopard

21.02.2024 u 23:32

Bionic
Reading

Češka pregovara s Njemačkom o donaciji 15 tenkova Leopard 2A4 kao nadoknadu za češku vojnu potporu Ukrajini te o eventualnoj kupnji još 15 od njemačke obrambene industrije, priopćilo je u srijedu češko ministarstvo obrane

Česi su kao prethodnu donaciju od Njemačke dobili 15 tenkova Leopard 2A4, a planiraju naručiti i desetke najmodernijih verzija 2A8 koje bi bile isporučene u nadolazećim godinama.

Ministarstvo je priopćilo da će dodatnih 15 tenkova koštati nekoliko stotina milijuna eura i da će pomoći zemlji usred prelaska s opreme iz sovjetske ere koju je većinom donirala Ukrajini. "Ako se sadašnji pregovori uspješno završe, Češka će imati 42 borbena tenka Leopard 2A4", navodi se u priopćenju ministarstva.

Tenkove Leopard zajednički proizvode njemački Rheinmetall i Krauss-Maffei Wegmann.

"Nakon 2030. češka vojska mogla bi imati više od 100 Leoparda u dvije verzije u aktivnoj službi i rezervi", dodaje se.

Češka vlada je u pregovorima o kupnji oko 70 tenkova Leopard 2A8 s njemačkom vladom.

Osim već doniranih 15 Leoparda 2A4, češka vojska još uvijek koristi 30 moderniziranih tenkova T-72M4CZ iz sovjetske ere i nešto nemoderniziranih T-72, no većina njih je donirana Ukrajini.

"Češka je bila prva zemlja koja je poslala tešku opremu u Ukrajinu 2022. godine i do sada je osigurala 62 tenka T-72, kao i 131 borbeno vozilo pješaštva, 16 sustava protuzračne obrane i šest helikoptera iz vojnih rezervi", rekao je premijer Petr Fiala, a citirala je u srijedu novinska agencija ČTK. Više opreme je poslano preko privatnih tvrtki.