MARIHUANA, KOKAIN I HEROIN

Češka legalizirala droge za osobnu upotrebu

16.12.2009 u 00:14

Bionic
Reading

Od početka iduće godine, stanovnici Češke moći će se šetati ulicama s čak gram i pol heroina, gramom kokaina ili pak do 15 grama marihuane u džepu, bez straha da će završiti u zatvoru

Češka vlada prihvatila je prijedlog ministarstva pravosuđa o količinama opojnih sredstava koje pojedina osoba može posjedovati, a da je se kazneno ne goni. Od 1. siječnja posjedovanje droge unutar granica koje je, na temelju dosadašnje sudske prakse u Češkoj, postavila vlada smatrat će se prekršajnim djelom.

Može se uzgajati konoplja

'Vlada se na kraju odlučila držati trenutne sudske prakse i iscrtala je tablicu utemeljenu na tim limitima', objasnila je ministrica pravosuđa Daniela Kovarova.

Češka je vlada prije tjedan dana izradila i popis halucinogenih biljaka i gljiva. Od 1. siječnja Česi će moći uzgajati pet primjeraka, odnosno komada pojedine biljke koja se smatra halucinogenom, dakle konoplje, koke ili pak, primjerice, kaktusa koji sadrže meskalin, bez da nužno završe iza rešetaka. Kad je riječ o halucinogenim gljivama moći će ih imati 40. Nakon objave popisa na noge su se digli uzgajivači kaktusa. Pokrenuli su i internet peticiju protiv odredbe koju je dosad potpisalo 450 ljudi.

Ljuti uzgajivači kaktusa

Odgovarajući na protest, Kovarova im je zagarantirala da oni neće biti kažnjeno gonjeni ako kaktuse uzgajaju u botaničke ili znanstvene svrhe. Dozvolu za uzgoj kaktusa moći će dobiti od ministarstva zdravstva. Ovakvom odredbom Češka je na tragu Portugala, jedne od najliberalnijih europskih država po pitanju posjedovanja droga.

Portugal je 2001. dekriminalizirao posjedovanje droge za vlastitu upotrebu, uključujući marihuanu, kokain, heroin i metamfetamin. Ta je odluka naišla na bojazan da će se u Portugalu razviti tzv. drogeraški turizam ili da će se broj osoba koje konzumiraju opojna sredstva povećati.

Pad zaraza HIV-om

Dogodilo se, prenosi tjednik Time, suprotno. Istraživanja pokazuju da Portugal, kao europska država koja je imala najveći broj ovisnika u Europi, nakon dekriminalizacije bilježi pad konzumacije droga među tinejdžerima i pad broja zaraza HIV-om. S druge strane, udvostručio se broj osoba koje su se prijavile za liječenje ovisnosti.