pokrenut postupak

Česi žele opozvati predsjednika: Dezorijentiran je, potkopava sigurnost zemlje i previše voli Rusiju

08.06.2021 u 21:44

Bionic
Reading

Odbor za sigurnost i obranu češkog Senata proglasio je predsjednika Miloša Zemana nesposobnim za obnašanje funkcije i predložio da se pokrene postupak opoziva. Članovi odbora tvrde da je češki šef države često dezorijentiran, nesposoban razlikovati tajne i javne podatke te svojim riječima i postupcima ugrožava sigurnost zemlje. Gornji dom parlamenta o prijedlogu bi trebao glasati ovog tjedna

Šef Odbora za sigurnost i obranu češkog Senata Pavel Fischer priopćio je prošlog tjedna da su političke skupine u Senatu zadužile taj odbor za analizu rada predsjednika Miloša Zemana u sklopu njegove nadzorne uloge u parlamentarnom sustavu. Fischer je rekao da je rezultat tog napora analiza na 45 stranica temeljena na novijim izjavama predsjednika Zemana, a što je navelo odbor na zaključak da nije sposoban za obnašanje funkcije, objavio je Radio Prag International.

'Miloš Zeman nije sposoban izvršavati svoje dužnosti, povremeno je dezorijentiran, ne koordinira svoje postupke s vladom, potkopava sigurnosne i obrambene snage zemlje i općenito djeluje na način koji je u suprotnosti s prisegom koju je dao', kazao je za češke medije Fischer.

Senator je dodao i da su nedavni komentari Miloša Zemana o eksplozijama u Vrbeticama 2014. godine - a izrazio je sumnju u istragu koju su vodile obavještajne službe njegove zemlje te otvoreno proturječio tvrdnjama premijera i ministra unutarnjih poslova - vrhunac izjava i aktivnosti koje ugrožavaju sigurnost zemlje.

Zeman je kazao da je pretpostavka po kojoj su 2014. ruske obavještajne službe sudjelovale u eksploziji skladišta streljiva u toj srednjoeuropskoj zemlji samo jedna od dviju teorija i da se ne smije isključiti mogućnost da se radilo o nesreći. Češkom predsjedniku se na teret stavljaju i drugi potezi koji su išli u prilog Kini i Rusiji.

Fischer je izjavio da je upoznao predsjednika Senata Miloša Vystrčila s rezultatom analize te očekuje da će se gornji dom parlamenta sastati kako bi raspravljao o prijedlogu za opoziv Zemana ovog tjedna.

  • +25
Miloš Zeman Izvor: EPA / Autor: MARTIN DIVISEK

Zemanov glasnogovornik Jiri Ovčaček odmah je uzvratio udarac na Twitteru, opisujući taj potez kao nepristojan napad organizirane skupine senatora na predsjednika i kao napad na 'ustavni poredak, slobodu i demokraciju' i 'državni udar u nastajanju'. Kazao je da bi tijela za provođenje zakona trebala početi odmah djelovati, dodavši da postupci ove organizirane skupine senatora izazivaju ozbiljne sumnje u zločin koji se može klasificirati kao 'subverzija republike'.

Prema ustavu Češke Republike, ako predsjednik ne može obnašati dužnost iz ozbiljnih razloga i ako se Zastupnički dom i Senat slože da je to zaista tako, predsjednikove ovlasti prenose se na premijera i dva doma parlamenta. Ako prijedlog i prođe glasanje u Senatu, šanse za dobivanje podrške u Zastupničkom domu praktički ne postoje, a i 2019. godine odbile su ga stranke koje podržavaju Miloša Zemana. Slična ideja pojavila se i u Hrvatskoj krajem ožujka ove godine, kada je HDZ-ov veteran Vladimir Šeks izjavio da bi trebalo opozvati predsjednika Zorana Milanovića.

'Mislim da su simptomi neke psihičke bolesti već visoko uznapredovali. Nisam stručnjak, ali se radi o određenom koktelu određenih poremećaja, paranoje, šizofrenije...', kazao je tada Šeks, ali ta je priča brzo zamrla.

Zeman je kontroverzni predsjednik koji često ne bira riječi u obračunima s neistomišljenicima. Prvi je češki predsjednik izravno izabran na izborima. Do tada su se predsjednici birali u parlamentu. Upravo mu teče drugi petogodišnji mandat na koji je izabran 2018. godine. Smatra ga se jednim od najviše Rusiji naklonjenih europskih predsjednika. Tako Zeman podržava rusko sudjelovanje u izgradnji nove nuklearne elektrane u svojoj zemlji, a također je pozvao češke vlasti da kupe rusko cjepivo Sputnjik.

U najnovijem klinču s vladom Andreja Babiša našao se nakon što je ona krajem travnja optužila ruske tajne službe da su krive za eksploziju u skladištu streljiva 2014., u kojoj su poginule dvije osobe. Prag je nakon toga protjerao 18 ruskih diplomata optuživši ih za špijunažu, na što je Moskva uzvratila izgonom 20 čeških diplomata. Više europskih zemalja zatim je protjeralo ruske diplomate u znak solidarnosti s Pragom. Češka policija zbog umiješanosti u eksploziju traga za dvojicom nositelja ruske putovnice koji imaju isto ime i prezime kao i osumnjičenici za pokušaj trovanja novičokom bivšeg dvostrukog agenta Sergeja Skripalja i njegove kćeri u Salisburyju u Velikoj Britaniji 2018. Moskva je sredinom svibnja uvrstila Češku i Sjedinjene Države na popis 'neprijateljskih zemalja' koje 'neprijateljski djeluju' prema Rusiji, njezinim građanima i organizacijama.