DVIJE TEORIJE

Miloš Zeman: Ne stoji Rusija nužno iza eksplozije skladišta streljiva iz 2014.

  • Autor: S. S./Hina
  • Zadnja izmjena 25.04.2021 14:15
  • Objavljeno 25.04.2021 u 14:15
Miloš Zeman

Miloš Zeman

Izvor: EPA / Autor: ONDREJ DEML / POOL

Češki predsjednik Miloš Zeman u nedjelju je izjavio da je pretpostavka po kojoj su godine 2014. ruske obavještajne službe sudjelovale u eksploziji skladišta streljiva u toj srednjoeuropskoj zemlji samo jedna od dviju teorija i da se ne smije isključiti mogućnost da se radilo o nesreći

Zemanova je izjava uslijedila nešto više od tjedan dana nakon što se češka vlada sukobila s Moskvom zbog sumnje da dvojica ruskih pripadnika obavještajne službe, optuženih za trovanje nervnim otrovom u Velikoj Britaniji 2018. godine stoje i iza eksplozije u Češkoj 2014. u kojoj su poginule dvije osobe.

Službena Moskva negira bilo kakvu ulogu u ijednom od dvaju slučajeva.

Po Zemanu postoje dvije teorije.

"Istražujemo dvije teorije - po prvoj, izvornoj, eksplozija je posljedica nestručnog rukovanja eksplozivima, a po drugoj radilo se o operaciji strane obavještajne službe", rekao je češki predsjednik u ranije snimljenom govoru koji je emitirala Prima televizija.

"Obje teorije shvaćam ozbiljno i želim da se temeljito istraže", rekao je češki predsjednik.

Zeman, kao šef države sudjeluje u imenovanju premijera, no nije uključen u svakodnevno rukovođenje zemljom i dosad je često zauzimao proruska stajališta. Zalaže se za kupnju ruskog cjepiva Sputnjik V i za to da ruska državna tvrtka za nuklearnu energiju Rosatom sudjeluje u natječaju za izgradnju nuklearne elektrane.

Češki predsjednik smatra da bi Rosatom trebao biti isključen iz natječaja dokaže li se umiješanost Rusije u eksploziju, no vlada se već izjasnila po tom pitanju kazavši da u izgradnju nuklearne elektrane ne kani uključiti spomenutu tvrtku.

Češka je vlada prošli tjedan protjerala 18 ruskih diplomata i ostalog osoblja veleposlanstva, prethodno ih identificiravši kao osoblje tajne službe. Zeman je podupro taj potez.

Do kraja svibnja Češku bi trebalo napustiti još 63 ruskih diplomata i ostalog osoblja.

Na te poteze službenog Praga Moskva je uzvratila protjerivanjem 20 čeških diplomata i ostalog osoblja te je od Čeha zatražila da do svibnja otpusti oko 90 pripadnika ruskoga pomoćnog osoblja koje radi u češkom veleposlanstvu i u kompleksu s hotelom namijenjenim češkim posjetiteljima Moskvi.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!