YASUSHI AKASHI KAO SVJEDOK U HAAGU

Čermak je poštivao prava lokalnih Srba

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 16.09.2009 15:33
  • Objavljeno 16.09.2009 u 15:21
Gotovina Čermak i Tuđman

Gotovina Čermak i Tuđman

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Damjan Tadić

General Ivan Čermak bio je kooperativan i postupao je djelotvorno, a općenito je smatrao da treba poštivati ljudska prava lokalnih Srba, izjavio je u srijedu na Haaškom sudu bivši visoki dužnosnik UN-a Yasushi Akashi

'Njegov općenit stav bio je u svjetlu potpore poštivanja ljudskih prava, slagao se s time i čini se da je dobro prihvaćao naše zahtjeve', rekao je Akashi, bivši posebni izaslanik glavnog tajnika UN-a za bivšu Jugoslaviju koji je svjedočio video linkom iz Japana.

Čermak, nekadašnji zapovjednik Zbornog mjesta Knin, optužen je zajedno s generalima Antom Gotovinom i Mladenom Markačem za zločine tijekom i nakon Oluje u ljeto 1995. godine.

Dajući iskaz kao svjedok Gotovinine obrane, Akashi je i u nastavku svoga svjedočenja na brojna pitanja branitelja optuženih i tužitelja odgovarao s 'ne sjećam se'.

Tako se nije mogao sjetiti zašto u izvješćima UN-u u New Yorku nije spominjao kršenje ljudskih prava i zločine na oslobođenim područjima, zašto na to nije upozorio tadašnjeg visokog hrvatskog dužnosnika i čestog sugovornika Hrvoja Šarinića, a nije mogao potvrditi ni podatak UN-ovih promatrača o tome da je u Oluji uništeno 73 posto kuća u sektorima sjever i jug.

'Da je od 20.000 kuća uništeno njih 16.000, ne bi li vam to ostalo u sjećanju?', upitao je Akashia Gotovinin odvjetnik Luka Mišetić. 'Ne mogu vam konkretno odgovoriti na to pitanje', rekao je Akashi često ponavljajući kako mu je 'pamćenje izblijedilo'.

Na molbu Markačeva odvjetnika Tomislava Kuzmanovića da razaranja Knina usporedi s onima u Vukovaru i Sarajevu, Akasni je rekao da se to ne može uspoređivati.

'Razaranja Vukovara bila su potpuna, to ne mogu uspoređivati s onim što sam zatekao u drugim gradovima, dok je razaranje Sarajeva bilo teže od onoga u Kninu', ocijenio je svjedok.
Akashi je zaključio da je misija UN-a u Hrvatskoj UNCRO uspjela utoliko što je zahvaljujući njoj održavano krhko primirje, ali nije uspjela u dijelu koji se odnosi na povratak nesrpskoga stanovništva svojim domovima.

Akashi je bio posljednji svjedok Gotovinine obrane koja je u svom dokaznom postupku izvela oko 25 svjedoka. Suđenje se nastavlja 22. rujna kada će prvoga svjedoka izvesti obrana Ivana Čermaka.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi