KARTA MEDIJSKIH SLOBODA

Cenzura najgora na Balkanu, a sramoćenje sramoti Hrvatsku

10.07.2014 u 12:00

Bionic
Reading

Crowdsourcing platforma Mediafreedom Ushahidi lansirana je krajem svibnja s ciljem da se novinarima omogući anonimno prijavljivanje slučajeva cenzure i medijima. Od 170 dosad prijavljenih slučajeva, više od polovice s područja je Balkana

Medijske organizacije Index on Censorship i Osservatorio Balcani e Caucaso pokrenule su crowdsourcing platformu Mediafreedom Ushahidi (što na svahiliju znači 'svjedočenje') kako bi omogućili medijskim profesionalcima, ali i običnim građanima da prijave slučajeve medijske cenzure na području Europske unije i Istočne Europe sve do Kavkaza te se u manje od dva mjeseca postojanja pokazala uspješnim projektom.

Naime, od kraja svibnja pa do danas, prijavljeno je 170 slučajeva cenzure u medijima, a više od pola slučajeva je iz Južne i Jugoistočne Europe, u zemljama kandidatkinjama za ulazak u EU. Već se mogu primijetiti sličnosti u cenzuri i pritiscima na novinare diljem regije pa tako 40 prijavljenih slučajeva govori o tužbama i pravnim pritiscima na novinare, a tu su i standardne metode prijetnji, fizičkih napada, pa čak i uhićenja.

Najviše je pritisaka na novinare dosad zabilježeno u Turskoj, Srbiji i Italiji. U Turskoj se novinare pokušava ušutkati najviše financijskim i pravosudnim pritiscima, a u Srbiji je cenzura naročito izražena tijekom i nakon katastrofalnih poplava pa su čak i neki portali i blogovi srušeni, jer su izvještavali o nesposobnosti vlasti i nadležnih službi.

Prijavljeno je i nekoliko slučajeva iz Hrvatske, među njima i onaj o zakonskoj odredbi sramoćenja, koja potiče novinare na autocenzuru.