SEZONA PRED VRATIMA

Centar Splita išaran, neuređen i zapušten

05.04.2011 u 19:06

Bionic
Reading

Na pragu nove turističke sezone, uz koju su vezuju velika očekivanja, centar Splita, stara povijesna jezgra i Dioklecijanova palača su još uvijek neuređeni i komunalno zapušteni. Bez oklijevanja se može ustvrditi da je stanje najgore u posljednjih deset godina

U samom centru, u splitskom decumanusu, Krešimirovoj ulici je grafit s uvredama upućenima predsjednici Vlade RH Jadranki Kosor, a osobito su brojni i ružni natpisi na južnom zidu palače, na Željeznim vratima, Trgu Marka Marulića i Nepotovoj ulici.

Ti natpisi su dekoracija zidova već mjesecima. Osim išarane palače, Riva dnevni boravak grada je isto tako početkom travnja neuređena, zapuštena i bez zelenila na predviđenim površinama. Zato viška zelenila ima na spomenicima, kulama i zidovima palače.

Lošu situaciju u centru grada nadopunjuje Turistička palača, objekt za koji su nova gradska vlast i gradonačelnik Željko Kerum prošlog ljeta najavljivali pompozne planove preuređenja. Od toga nema još ništa, no objekt koji traži redefiniranje i sasvim drukčiji pristup od dosadašnjeg je i dalje ruglo ispred južne fasade palače.

Na kraju, najgore stanje je na istočnom zidu, uz koji se nalaze kiosci i štandovi Hiposa, tvrtke koja je s gradskom upravom potpisala u prosincu novi desetogodišnji ugovor o koncesiji.