OLUJNO NEVRIJEME

Centar 112: U Zagrebu od 11 do 15 sati 89 poziva građana

13.05.2019 u 17:07

Bionic
Reading

Županijski centar 112 Zagreb zabilježio je u ponedjeljak od 11 do 15 sati 89 poziva građana zbog pada stabala i oštećenja krovišta zbog vremenskih neprilika, a ranije je izdano upozorenje da su u Zagrebu mogući udari vjetra jačine od 65 do 120 km/h

"Županijski centar 112 Zagreb zaprimio je 51 poziv građana u kojima prijavljuju pad stabla na kolnik ili drugu javnu površinu, 29 poziva za pomoć jer im je vjetar otrgnuo dio krovišta i devet poziva u kojima je prijavljen pad stabla na automobil", stoji u popodnevnom MUP-ovom izvješću o stanju na terenu.

MUP je također upozorio građane da zbog jakog vjetra bez potrebe ne izlaze na otvoreno i da koriste javni prijevoz.

Ranije je na koordinacijskom sastanku gradskih službi proglašen prvi stupanj pripravnosti, a iz Grada Zagreba poručili su da je na terenu osam tisuća vatrogasaca koji saniraju nastalu štetu, te da su službe na terenu 24 sata.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić izjavio je da se ovakvo nevrijeme u Zagrebu ne pamti u zadnjih 45 godina.

Iz Hrvatskih šuma jutros su izdali upozorenje građanima da se što manje zadržavaju u zonama šuma i parkova u svim dijelovima Hrvatske gdje puše olujni vjetar.

Fasada KBC Zagreb Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) izdao je upozorenje za opasno vrijeme za regije oko Zagreba, Osijeka, Gospića, Rijeke, Kvarnera i Sjeverne Dalmacije.

 Za zagrebačku regiju DHMZ je upozorio da su tijekom dana mogući olujni i orkanski udari sjevernog i sjeveroistočnog vjetra, a moguća je jačina udara od 65 do 120 km/h, dok je za Velebitski kanal izdano crveno upozorenje zbog jake i mjestimice olujne bure, koja će puhati od 65 do 130 km/h. 

 Građane upozoravaju da budu spremni "na poremećaje, oštećenja konstrukcija i rizik od ozljeda zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina, te da je moguć prekid prometa i opskrbe električnom energijom".