politički partner

Čelnik njemačke židovske zajednice poručio da Erdogan nije partner Berlinu

15.11.2023 u 14:03

Bionic
Reading

Predsjednik Njemačkog središnjeg židovskog vijeća Josef Schuster izjavio je u srijedu da ne vidi turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana kao legitimnog političkog partnera Njemačke

"Svatko tko ne samo da negira pravo Izraela na postojanje, nego mu se i aktivno suprotstavlja, ne smije biti partner njemačkoj politici", rekao je Schuster za medijsku grupu RND uoči Erdoğanova planiranog posjeta Berlinu u petak.

"Posjet turskog predsjednika savezni kancelar mora iskoristiti kako bi jasno dao do znanja Erdoganu da njegova kvalifikacija Hamasovog terora neće biti prihvaćena ni pod kakvim okolnostima", kazao je židovski čelnik.

Turski predsjednik, koji je nedavno doveo u pitanje legitimitet Izraela, trebao bi stići u petak u posjet Berlinu. On nedavno je izrazio snažnu potporu Hamasu, nazivajući ga oslobodilačkim pokretom.

Hamas i drugi militanti pokrenuli su iznenadni napad na Izrael 7. listopada, ubivši oko 1200 ljudi, uzevši oko 240 talaca i izazvavši sadašnji rat.

Njemački kancelar Olaf Scholz pozvao je u posjet turskog čelnika nakon što je ponovno izabran na tu dužnost u svibnju.

Irene Mihalic, tajnica Kluba zastupnika Zelenih u Bundestagu, rekla je u srijedu da je u ovim teškim vremenima posebno važno nastaviti dijalog, uključujući i onaj s Turskom. Međutim, mora biti jasno da je neprihvatljivo umanjivati Hamasov teror ili bacati sumnju na pravo Izraela na postojanje.

"Naravno, očekujemo vrlo jasne riječi saveznog kancelara, ali i saveznog predsjednika", rekla je Mihalic dodavši da oni Erdoganu moraju neupitno staviti do znanja "na kojim je stajalištima Njemačka i da su takve izjave neprihvatljive".

Osim Scholza, Erdogan bi se trebao sastati i s njemačkim predsjednikom Frank-Walterom Steinmeierom.

Scholz je već rekao da namjerava riješiti nesuglasice Njemačke s Turskom oko rata u Gazi.