nije više tabu

Čelnik agencije za atomsku energiju: Svijet želi više nuklearne energije

02.12.2023 u 07:41

Bionic
Reading

Svijet želi više nuklearne energije kao sredstva za borbu protiv klimatskih promjena i ublažavanje sve veće potražnje za električnom energijom, kao dio promjene u stavovima prema nuklearnoj energiji, rekao je čelnik Ujedinjenih naroda za nuklearni nadzor Rafael Grossi.

Rafael Mariano Grossi, glavni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) pozvao je na uključivanje teme nuklearne energije na summit COP28, gdje je vjerojatan veliki nuklearni sporazum. Grossi smatra da je tema nuklearne energije daleko dospjela nakon što je prethodno bila tabu tema desetljećima, nakon katastrofa na otoku Tri milje i Černobilu.

Međutim, priznao je izazov koji za njegovu agenciju predstavlja praćenju nuklearnih programa u zemljama, posebice Iranu, nakon propasti njegovog nuklearnog sporazuma sa svjetskim silama iz 2015.

'Nekada je bilo lakše kad je postojao međunarodni konsenzus, pa je Iran mogao vidjeti da se ne radi o političkom pritisku, već o široko rasprostranjenom pristupu, kazao je Grossi koji ne odbacije mogućnost da neka zemlja na Bliskom istoku dođe u posjed nuklearnog oružja. Takav razvoj događaja bi mogao stvoriti 'domino efekt'.

'Dakle, to je vrlo, vrlo kompliciran i potencijalno opasan trend', rekao je.

Grossi je rekao da je razgovarao s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom o mogućoj nuklearnoj najavi koja bi uključivala 'javnu predanost nuklearnoj energiji, na način kakav nikada prije nismo vidjeli'.

Rekao je da bi takav aranžman uz potporu svjetskih sila mogao učiniti nuklearnu energiju dostupnom većem broju zemalja.

Nuklearna energija ne proizvodi emisije stakleničkih plinova, što je plus jer svijet radi na smanjenju emisija. Međutim, mnogi ekolozi oštro se protive nuklearnim elektranama zbog otpada koji proizvode.