ČESTITKA NIKOLIĆU

Čelnici EU-a od Srbije očekuju duh suradnje i pomirenja

21.05.2012 u 12:42

Bionic
Reading

Predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso čestitali su u ponedjeljak Tomislavu Nikoliću na izboru za predsjednika Srbije, naglasivši da od njega očekuju da pokaže privrženost duhu suradnje i pomirenja u regiji

Zanimljivo je da su isto priopćenje djelatnici u Vijeću EU-a pogreškom objavili u nedjelju više od tri sata prije zatvaranja biračkih mjesta, a onda ga vrlo brzo povukli.

'Željeli bismo čestitati gospodinu Nikoliću na izboru za predsjednika Srbije. Također želimo čestitati narodu Srbije na izborima 6. i 20. svibnja, koji su bili natjecateljski i mirni', kažu čelnici EU-a u svojoj čestitci.

'Srbija je u ove izbore ušla sa svježe dobivenim kandidatskim statusom. Njezino vodstvo sada je dobilo snažan mandat da nastavi s tom politikom s posebnom odlučnošću kako bi postigla dodatni napredak koji bi omogućio Europskoj komisiji da preporuči otvaranje pristupnih pregovora, a Europskom vijeću da donese takvu odluku. Za to će trebati visoka državnička svijest kako bi se prevladali sve teži izazovi. Srbija će trebati nastaviti pokazivati privrženost duhu suradnje i pomirenja u regiji', kaže se u zajedničkom priopćenju.

Od Srbije se također očekuje da ispunjava političke kriterije te daljnji napredak u dijalogu s Kosovom.