POD POKROVITELJSTVOM UN-A

Čelnici Crvenih kmera konačno pred sudom

27.06.2011 u 09:39

Bionic
Reading

Toliko očekivano suđenje zbog genocida četvero najviših dužnosnika kambodžanskih Crvenih kmera koji su još na životu počelo je u ponedjeljak u Pnom Penu pred sudom pod pokroviteljstvom UN-a, više od trideset godina nakon počinjenih zlodjela

Ideolog režima Pola Pota ili 'Brat Broj Dva' Nuon Chea, ministar vanjskih poslova Ieng Sary, predsjednik 'Demokratske Kampučije' Khieu Samphan i ministrica za socijalnu skrb Ieng Thirith odgovaraju za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid.

Četvero optuženih ima između 79 i 85 godina.

Politički kadar režima morat će se izjasniti o metodičnoj i proračunatoj provedbi marksističke utopije, između 1975. i 1979. u okviru koje je ubijeno iscrpljivanjem, glađu, bolešću ili mučenjem i egzekucijama približno dva milijuna osoba, što predstavlja četvrtinu stanovništva Kambodže u to doba.

Termin genocid općenito se koristi kad se govori o tom razdoblju, ali UN užase počinjene protiv kmerskog stanovništa ne navodi pod tim terminom. Genocid se odnosi samo na pokolj Vijetnamaca i etničke manjine muslimanskih Chama.

'Nije bilo tako važnog i složenog suđenja od Nuernberga', izjavio je prije nekoliko dana međunarodni sudac Andrew Cayley, misleći na suđenja organizirana na samom mjestu događanja, za razliku od Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju u Den Haagu i Suda za Ruandu (Arusha, Tanzanija).