OTMICA HRVATA U EGIPTU

Čeka se poziv otmičara: Jesu li teroristi ili kriminalci u lovu na otkupninu?

24.07.2015 u 16:12

Bionic
Reading

U slučaju otmice hrvatskog državljanina T. S. (31) kojeg je presrela naoružana skupina otmičara dok je službenim automobilom putovao na posao u francusku kompaniju CGG, u pitanju je, najvjerojatnije, otmica zbog otkupnine, smatra sigurnosni stručnjak, general-pukovnik u mirovini i bivši načelnik Uprave vojne policije Mate Laušić

'Prema modusu operandi otmičarske akcije koji uključuje pratnju službenog vozila otetog Hrvata i potom puštanja njegovog vozača može se zaključiti kako je oteti hrvatski državljanin bio ciljana meta otmičara koji su ga kidnapirali najvjerojatnije radi otkupnine', kazao je za tportal Laušić dodavši kako se zbog manjka informacija s terena tek može nagađati što se točno dogodilo.   

Ključni detalji otmice hrvatskog menadžera

Važan detalj u priči je i puštanje vozača na slobodu odmah nakon otmice, što dodatno govori kako im je on potpuno nevažan u priči i kako se otmičari žele domoći novca koje će tražiti ili od multinacionalne kompanije za koju radi ili od zemlje čiji je državljanin, mišljenja je Laušić koji dodaje kako treba pričekati i vidjeti tko i kada će se javiti te s kakvim zahtjevima.

Bitno je naglasiti, smatra Laušić, kako je hrvatski državljanin otet u višemilijunskom gradu koji se nalazi u blizini područja djelovanja islamističkih skupina pa nije za odbaciti mogućnost kako je poslovnog čovjeka otela jedna takva grupa koja kidnapiranjem financira svoj djelokrug djelovanja.

Pritom je iskusni stručnjak još jednom ponovio kako će se detalji oko otmice znati tek nakon što se oglase otmičari podsjetivši na slučaj otprije jedanaest godina kada su u Iraku otete dvije talijanske humanitarne djelatnice koje su žive i zdrave vraćene nakon isplate otkupnine.

Inače, Talijanke u Iraku nisu otele islamističke skupine već pripadnici stranke Saddama Husseina koja je nakon njegovog pada pokušala obnoviti svoje djelovanje za što joj je bio potreban novac. Prema nekim informacijama, otkupninu je iz svojeg džepa platio bivši talijanski premijer Silvio Berlusconi

U Egiptu otmice nisu česte

U Egiptu, prema globalnoj mapi otmica, incidenti poput svježeg slučaja otmice hrvatskog državljanina zaposlenog u francuskoj tvrtki CGG, nisu česte. Štoviše, posljednjih godina egipatska policija nije zabilježila nijedan slučaj otmice poslovnih ljudi radi otkupnine.

Prema dostupnim podacima, u izoliranim slučajevima unazad desetak godina zabilježene su otmice tamošnjih kršćana radi otkupnine te učestale otmice djece bogatijih roditelja što se pretvorilo u pravi biznis kojim otmičari mogu zaraditi od tisuću do čak milijun dolara otkupnine.
Sigurnosni stručnjaci podsjećaju kako je posljednji takav slučaj zabilježen prije tri godine kada je poznati građevinski mogul otmičarima predao otkupninu u iznosu od 333.000 dolara kako bi ponovno vidio svoje dvoje unučadi.

Godinu dana ranije policija je uhitila petoricu osumnjičenika povezanih s otmicom kćeri Effata Sadata, biznismena i nećaka pokojnog egipatskog predsjednika Anwara Sadata. Djevojčicu su otela petorica otprije poznatih kriminalaca koji su je u dva automobila pratila dok je išla u školu u kairskom rezidencijalnom predgrađu Heliopolis.

Cijena slobode u egipatskim kriminalnim krugovima

Ugledni poslovni čovjek koji je član gotovo svih egipatskih gospodarskih komora te Svjetskog gospodarskog foruma platio je otmičarima 833.000 dolara, nakon čega je dobio obavijest kako se djevojčica nalazi na pustinjskoj cesti koja vodi od egipatskog glavnog grada do Aleksandrije. Nekoliko dana kasnije svih pet otmičara otkriveno je i uhićeno.

Kidnapiranje radi otkupnine, smatraju stručnjaci, vrlo je rijetko, no nakon svrgavanja s vlasti bivšeg predsjednika Hosnija Mubaraka i rasula koje je vladalo u zemlji za vrijeme Arapskog proljeća, pojedine skupine zatvorenika puštenih tijekom nemira u zemlji okupile su u bande koje se isključivo bave otmicama djece.