OTMIČARI NEPOZNATI

Hrvatski menadžer otet u Egiptu

24.07.2015 u 14:00

Bionic
Reading

Prije dva dana u okolici Kaira otet je 31-godišnji hrvatski državljanin T.S., doznaje se u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova. Tko su otmičari, zasad nije poznato, niti je poslan zahtjev za otkupninu, no MVEP aktivno sudjeluje u istrazi s egipatskim vlastima i francuskom kompanijom za koju radi hrvatski državljanin

Otmica se dogodila prije dva dana, u srijedu 22. srpnja, u okolici Kaira. Nepoznati napadači hrvatskog su državljanina oteli na putu prema bazi francuske kompanije za koju radi. Neslužbeno doznajemo kako se radi o francuskoj kompaniji Compagnie Générale de Géophysique.

Otmičari su presreli auto, izvukli vozača iz automobila i ostavili ga na licu mjesta te vozilom u kojem je bio hrvatski državljanin napustili mjesto otmice.

Francuska kompanija odmah je o otmici obavijestila hrvatsko veleposlanstvo u Kairu, a ono je proslijedilo informaciju Ministarstvu vanjskih i europskih poslova. Istog dana obaviještena je i obitelj otetog hrvatskog državljana, a s njom je MVEP u stalnom kontaktu.

Hrvatski državljanin u Egiptu radi kao menadžer za francusku Company General Geoscience, povezanu s naftnim i plinskim biznisom.

Još uvijek nije poznato tko ga je oteo niti ima ikakvih indicija o tome tko bi mogli biti otmičari. Vozača automobila, egipatskog državljanina, ispitala je policija, no nije poznato što je rekao.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova odmah je stupilo u kontakt s egipatskim ministarstvom vanjskih poslova i veleposlanstvom Francuske u Egiptu, a u kontaktu je i s Delegacijom Europske unije u Kairu te s francuskom kompanijom. Jednako tako, hrvatske obavještajne službe u prikupljanju podataka surađuju s obavještajnim službama u Egiptu. U istragu je uključeno osiguranje kompanije te egipatska lokalna i državna tijela, odnosno policija, vojska i nacionalna sigurnost.